Грип птиці – висококонтагіозна хвороба , що характеризується явищами септицемії , ураженням органів дихання і травлення. До грипу птиці сприятлива домашня , синантропна та дика перелітна птиця. Пташиний грип серед диких птахів часто минає безсимптомно , однак у домашніх птахів вірус може викликати важке захворювання і майже 100% загибель . Захворювання характеризується зменшенням продуктивності , посинінням гребеня та сережок , загальним пригніченням , набряками , ураженням дихальних органів ( хрипке дихання, кашель, чхання ) та шлунково – кишкового тракту (діарея ) .
Для того аби мінімізувати ризик занесення грипу птиці в особисті домогосподарства , треба дотримуватись наступних заходів :
- Здійснювати постійний нагляд за клінічним станом птиці .
- Здійснювати купівлю та продаж птиці в місцях санкціонованої торгівлі тільки за наявності ветеринарних супровідних документів .
- На вимогу спеціалістів ветеринарної медицини надавати домашню птицю для проведення клінічного огляду.
- З метою проведення необхідних профілактичних заходів інформувати ветеринарну службу про наявність птиці.
- Утримувати птахів різних видів окремо.
- Птицю утримувати ізольовано (у закритих приміщеннях , критих вольєрах тощо).
- Дотримуватись режиму закритого типу (не допускати вигулу домашньої птиці поза межами дворової території).
- Проводити ретельне очищення пташника (2-3 рази на тиждень ) , побілку стін та сідал , періодичну дезінфекцію .
- Проводити знезараження посліду та підстилки шляхом спалювання або біотермічним методом.
- Дотримуватися правил особистої гігієни при догляді за птицею (змінювати одяг та взуття , мити руки з милом ).
Алгоритм дій власників птиці при виявленні ознак захворювання:
при ознаках захворювання чи незвичній поведінці птиці , у випадку масової загибелі необхідно терміново сповістити територіальний орган Держпродспоживслужби або Олевський відділ ЖОДЛВМ .
Коростенське районне управління
Головного управління
Держпродспоживслужби
в Житомирській області