В Олевську відбувся фестиваль «Олевська республіка»

Всеукраїнський патріотичний фестиваль «Олевська республіка», організований Міністерством освіти та молоді України і управлінням сім’ї, молоді та спорту Житомирської ОДА за підтримки міської ради, пройшов в Олевську 15 вересня. Варто зазначити, що фестиваль проводиться з метою популяризації та поширення серед молоді українських патріотичних пісень, виховання молодого покоління у дусі національних традицій, духовності та патріотизму та спрямований на ушанування героїв боротьби українського народу за незалежність і територіальну цілісність України.

Розпочався фестиваль із вшанування пам’яті українського політичного і військового діяча Олега Штуль-Ждановича. На малій батьківщині, у с. Лопатичі, до 100-річчя з дня його народження було відкрито меморіальну дошку. Участь у відкритті взяли народний депутат Володимир Арешонков, заступник голови обласної ради Максим Вілівчук, голова Олевської ОТГ Олег Омельчук, голова Олевської РДА Дмитро Лазаренко,  директор Національного Науково-дослідного інституту українознавства МОН України Богдан Галайко, начальник відділу націоналістично-патріотичного виховання Міністерства молоді та спорту України Микола Ляхович, голова ОУН Богдан Червак, провідник Київської міської організації ОУН Леонід Осипчук, краєзнавець з Рівненщини, голова конгресу українських націоналістів Алла Куц.

Особливим гостем заходу став син Олега Штуля-Ждановича – Данило Штуль. Він приїхав з Франції на Батьківщину свого батька аби тут вшанувати його пам’ять.

 «Батько був політичним діячем. І він присвятив своє життя боротьбі за вільну Україну, попри те, що не було відомо, які є перспективи того, що ця вільна Україна буде створена за певний термін. Батько помер, її не бачивши», – сказав на мітингу Данило Штуль. Він і інші промовці  закликали шанувати пам’ять про видатних борців за незалежність України, на їх прикладах виховувати підростаюче покоління, яким належить розбудовувати державу. Малярка Марина Сученко подарувала музею школи власноруч написаний портрет Олега Штуля.

Для присутніх виступили кобзар Тарас Силенко, співачка-волонтер Христина Панасюк та лідер гурту «Тінь сонця» Сергій Василюк, який виконав гімн українських націоналістів. На завершення учасники делегації вшанували Героїв України, які загинули за незалежність своєї Батьківщини на сході країни – Олександра Ковальчука та Ігоря Тимощука.

Після відкриття пам’ятної дошки видатному українцю Олегу Штулю-Ждановичу, заходи фестивалю продовжилися в Олевську. Тут вшанували пам’ять борців за Україну біля пам’ятного знака Олевській республіці.

А тим часом в центрі міста, на площі Соборній,  була розгорнута виставка традиційних українських ремесел. На сцені виступали  кобзарі і лірники. В обідню пору у сквері готували козацький куліш, яким пригощали всіх бажаючих. По сусідству, з власною концертною програмою  виступали гурти з Олевська, Сущан, Кам’янки, Покровського, Ємільчиного та Рокитного.

Вечірня програма фестивалю пройшла за участі відомих українських гуртів – ТаРута, Телері, Кораллі, PoliКарп, але найбільше глядачів зібрав рок-гурт «Тінь сонця».

Біографія Олега Штуля-Ждановича
Народився він 1 липня 1917 року в Лопатичах у сім’ї священика. Закінчив Крем’янецьку духовну семінарію, вчився у Варшавському університеті. У студентські роки був активістом українського студентського товариства, згодом вступив до ОУН.З середини 1930-х підтримував дружні стосунки з відомими поетами Оленою Телігою та Євгеном Маланюком.  Переїхавши до Праги, починає працювати в культурній референтурі ОУН, яку тоді очолював Олег Ольжич. Одночасно дописує в журнал “Вісник”, який редагував видатний ідеолог українського націоналізму Дмитро Донцов. Під час Другої світової війни О. Штуль-Жданович був одним з найближчих соратників О. Ольжича. Штуль-Жданович  брав активну участь у створенні партизанських загонів на Волині, був  представником Голови ОУН А. Мельника при штабі УПА «Поліська Січ». Наприкінці 1943-го потрапив у полон до гітлерівців, перебував у концтаборі Заксенхаузен. Після війни знову проводив активну націоналістичну діяльність, писав статті, займався організацією у Парижі приміщення редакції і друкарні «Українського слова». Після смерті А. Мельника в 1964 р виконував обов’язки Голови ОУН.   У 19651970 і 1974 рр., відповідно, на VI, VII і VIII ВЗУН був обраний Головою ПУН.
Належав до прихильників консолідації всіх українських національних сил на базі УНРади, став одним зі співзасновників СКВУ. Помер у Торонто. Похований на кладовищі Саут-Баунд-Брук у США.

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту