В Олевську готуються до фестивалю «Олевської республіки» та встановлення погруддя Тараса Бульби-Боровця

У вересні Олевськ втретє відзначатиме патріотичний Всеукраїнський фестиваль «Олевська республіка» та планує встановити пам’ятник Тарасу Бульбі-Боровцю. Про це говорили на нараді при міському голові Олегу Омельчуку 4 квітня. На зустріч приїхали куратор фестивалю Валерій Гладунець та скульптор Михайло Горловий. Також серед учасників зібрання були вчитель історії Олевської гімназії Анатолій Шинкар, вчитель історії Олевського професійного ліцею Олександр Павленко, голова Спілки воїнів-учасників АТО Андрій Іванов.

2018 рік оголошено роком Тараса Бульби-Боровця в Житомирській області. Відповідне рішення прийнято на сесії обласної ради. З Олевськом його пов’язують найяскравіші події національно-визвольного руху тих часів, створення в місті «Поліської Січі» та проголошення «Олевської республіки». Саме тому три роки назад Олевськ було визнано містом проведення фестивалю.

Розпочали зібрання із обговорення концепції пам’ятника засновнику «Поліської Січі». Від скульптора Михайла Горлового звучало дві пропозиції: вилити погруддя із бронзи або «вирубати» із каменю, зокрема із Коростишівського габро. Сам скульптор пропонує другий варіант, він найбільш відповідає співвідношенню «ціна-якість». На облаштування скверу зі встановленням погруддя отаману Т. Бульбі-Боровцю в Олевську з обласного бюджету вже виділено 150 тис. грн.

Наступним важливим питанням стало «Де встановити погруддя генералу хорунжому Тарасу Боровцю?». Звучало дві пропозиції: біля професійного ліцею або біля Будинку культури. Історики висловили думку, що найкращим варіантом є територія БК.

«… Біля Будинку культури – це гарне місце, тим більше воно не облаштоване, а це дозволить в майбутньому зробити там паркову зону…», – зазначив Анатолій Шинкар. Мовляв, територію з часом доповнять елементами благоустрою, озелененням, і в результаті буде гарний комплекс. Міський голова зазначив, що дане питання має пройти обговорення.

На вересень місяць вже заплановано проведення фестивалю «Олевська республіка». На його відзначення у 2018 році Міністерством молоді та спорту України, за попередньою інформацією, буде виділено близько 200-250 тис. грн. Учасники зібрання попередньо обговорили Програму святкування та заходи, що планується провести.

Для відділу освіти озвучили власні завдання, а саме: розробити положення про проведення історичних та літературних конкурсів на дану тему в школах громади, запланувати тематичні вечори із кобзарями та розробити положення про проведення національно-патріотичного таборування (чимось схоже на всім відому «Джуру»). Також обговорюється можливість реконструкції (історичного відтворення) однієї з вагомих подій часів Поліської Січі.

Матиме фестиваль «Олевська республіка» і власний сайт, про це теж говорили на засіданні.

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту