Міський голова Олег Омельчук відвідав презентацію змін до Конституції України

23 жовтня міський голова Олег Омельчук відвідав презентацію змін до Конституції України та пріоритетів Уряду щодо реформування місцевого самоврядування у місті Київ. Захід був організований  Комітетом ВРУ з питань організації  державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування і Міністерством розвитку громад та територій України.

Відкрили захід Голова Комітету ВРУ з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Андрій Клочко та перший заступник Керівника Офісу Президента України Сергій Трофімов.

Андрій Клочко зазначив, що сьогодні започатковується широкий суспільний діалог щодо впровадження найважливішого етапу реформи децентралізації – внесення змін до Конституції України в частині зміни територіального устрою держави та запровадження реального місцевого самоврядування відповідно до положень Європейської хартії місцевого самоврядування.

Передбачається, що після внесення змін до Конституції ОТГ покриють всю Україну. Зміни також передбачають запровадження трирівневої системи адміністративно-територіального устрою – громада, округ, регіон. Громада при цьому має стати головною ланкою місцевого самоврядування.

Громада збиратиме раду і голову громади терміном на 4 роки. Рада громади формуватиме виконавчий комітет, яким керуватиме голова ради.

Райони планують ліквідувати, а замість них утворять округи, які будуть суто адміністративними одиницями. Території округів складатимуться з громад. Одна громада не зможе бути поділеною між декількома округами.

Реформа передбачає, що регіонами України стануть області та АР Крим. На обласному рівні залишаться обласні ради, які обиратиметься на 4 роки і формуватимуть власні виконавчі комітети. До їхньої компетенції будуть віднесені взаємовідносин між громадами в області, реалізація проектів регіонального значення, управління спільним майном територіальних громад регіону.

При цьому реформа передбачає ліквідацію усіх місцевих адміністрацій. На рівні округів будуть утворені префектури, які очолюватимуть префекти. Планується, що префект представлятиме виконавчу владу на відповідній території. Префект призначатиметься та звільнятиметься Президентом за поданням Кабміну. Строк повноважень префекта – 3 роки, він не зможе бути призначений в одній адміністративно-територіальній одиниці більше, ніж на один строк.

Передбачається, що акти органів місцевого самоврядування, які не відповідають Конституції чи законодавству, можуть бути зупинені префектом з одночасно зверненням до суду. Також акти органів місцевого самоврядування, що загрожують безпеці чи територіальній цілісності України, скасовуватимуться префектом.

Крім того під час презентації було повідомлено, що ведеться активна робота щодо напрацювання пакету децентралізаційних законів, зокрема, про префектуру, зміни до закону про місцеве самоврядування, місцеві вибори, про держслужби.

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту