Створення кімнати-музею Тараса Бульби-Боровця

Цього року Олевщина і вся Україна відзначатиме ювілей – 80 років «Олевської республіки». Історичний документ про її створення Тарас Бульба-Боровець  підписав у будівлі нинішнього Олевського професійного ліцею, який, свого часу, був штабом УПА «Поліська Січ».

Історичну кімнату, де відбулась ця подія відвідали міський голова Сергій Лисицький, його заступник Юрій Данюк, голова Житомирської облради Володимир Федоренко, український художник-монументаліст Анатолій Гайдамака, доктор історичних наук Сергій Стельникович, місцеві депутати, представники освіти, культури та громадськість аби обговорити її автентичне відновлення у мінімузей.

Місцевий викладач-дослідник Олександр Павленко влаштував короткий екскурс в історію про видатного засновника Поліської січі.

Цього року Всеукраїнський фестиваль «Олевська республіка» та «Стежками Тараса Боровця» відбудеться на Олевщині ювілейний 5-й раз. Дійство буде приурочене до 80-річчя «Олевської республіки» та планується на вересень.

«Проведення фестивалю «Олевська республіка» відбудеться на новій локації – набережна зона річки Уборть за Будинком культури. Зміна локації дозволить всім бажаючим, які раніше не мали змоги відвідати фестиваль, що проходив за територією міста, зручно та без перешкод відвідати такий цікавий культурно-просвітницький захід» – розповів міський голова Сергій Лисицький.

Для учнівської молоді одночасно пройде фестиваль «Стежками Бульби Боровця».

Також у планах видання тематичних посібників, проведення виставок та квестів.

До заходу також долучились представники ветеранських організацій Житомирщини, які по закінченню здійснили квадро-тур по природно-заповідним місцям Олевщини.

Довідково.

Олевська республіка — локальне українське державне утворення на Поліссі з 21 серпня по 15 листопада 1941 року в період Другої світової війни на території Олевського району, який з 20 жовтня 1941 входив до складу Генеральної округи Житомир.

У 1940 році наказом керівника уряду УНР Тараса Бульбу офіційно уповноважили відновити національне військо. Вже у 1941 році чисельність УПА «Поліська Січ» сягала 10 000 бійців.

У серпні 1941 року, зайшовши в містечко Олевськ, Бульба-Боровець вишикував загони вояків і привселюдно з військом склав присягу на вірність Україні. Освятивши українські прапори сформованих загонів, їхню зброю, з піднятою шаблею над головою він урочисто проголосив: «звідси розпочнеться визволення України від совітів і всіх її ворогів».

21 серпня 2011 року в місті Олевськ було урочисто відзначено 70-річчя від заснування Олевської республіки. Для увічнення цієї події в центрі міста на вулиці Володимирській було відкрито пам’ятний знак.

 

 

 

 

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту