Безпечні налаштування браузерів. Рекомендації від проєкту Dovidka.info

Підтримувати браузери у робочому стані – це своєчасно оновлювати їх, як і решту інстальованих на пристрої програм та саму операційну систему. А ще – завантажувати їх лише з офіційних сайтів і використовувати лише мінімум розширень до них.

Ось показники, які потрібно налаштувати у ваших браузерах:

Сhrome

У меню “Налаштування”:

Конфіденційність та безпека – Безпека – Безпечний перегляд – Покращений захист.

Конфіденційність та безпека – Безпека – Додатково – Завжди використовувати безпечне з’єднання.

Завантажені файли – Завжди вказувати місце для завантаження.

Firefox

У меню “Налаштування”:

Файли і програми – Завжди запитувати, де зберегти файли.

Приватність браузера – Безпека – Блокувати небезпечний і шахрайський вміст.

Приватність браузера – Безпека – Увімкнути HTTPS-режим у всіх вікнах.

Opera

У меню “Налаштування”:

Конфіденційність і безпека – Безпека – Увімкнути захист від шкідливих сайтів та завжди використовувати безпечні з’єднання.

Завантаження – Запитувати папку збереження перед завантаженням.

Tor

У меню “Налаштування”:

Конфіденційність і захист – Захист – Рівень безпеки – Високий

Конфіденційність і захист – Захист – Підроблений вміст та захист від шкідливих програм – Блокувати небезпечний та обманний вміст

Конфіденційність і захист – Захист – Сертифікати – Запитувати у OCSP-серверів підтвердження поточного статусу сертифікатів.

Конфіденційність і захист – Захист – Режим “Тільки HTTPS”.

Основні – Файли та програми – Завжди видавати запит на збереження файлів.

Як безпечно завантажувати й використовувати застосунки та файли?

Кіберзлочинці постійно вигадують нові способи для обману користувачів через шкідливі застосунки та програми. Завантажити безкоштовний фільм, гру чи музику – завжди ризик інфікування шкідливим програмним забезпеченням. А мета зловмисників – отримати доступ до вашої особистої інформації.

Для безпеки ваших даних і пристроїв дотримуйтесь таких правил завантаження застосунків і файлів:

  • Використовуйте лише ліцензійне програмне забезпечення із перевірених джерел (магазинів Play Market, App Gallery, App Store і Google Play чи офіційних сайтів-розробників). Звертайте увагу на те, хто опублікував додаток, адже деякі магазини мають сумнівні копії популярних додатків. Російські віруси нині часто поширюються через “піратські” програми.
  • Не завантажуйте файлів і застосунків із невідомих джерел (сумнівні сайти, сторінки й канали в соцмережах, невідомі відправники).
  • потенційно небезпечні розширення файлів: .exe, .bin, .ini, .iso, .dll, .com, .sys, .bat, .js, .apk;
  • потенційно безпечні розширення файлів: .docx, .zip, .rar, .pdf.
  • Встановили файл – перевірте його за допомогою антивіруса. Але нове шкідливе програмне забезпечення або код можуть бути визначеними тільки антивірусом, який регулярно оновлюється.
  • Якщо не можете придбати платну версію програми, знайдіть безкоштовний аналог, але не завантажуйте зламаних версій платних програм: зазвичай вони містять шкідливий програмний код.
  • Оберіть заборону встановлення застосунків з неперевірених джерел та автоматичного завантаження файлів, а для браузера – функцію “щоразу запитувати про місце зберігання файла перед завантаженням”. Якщо випадково перейдете за посиланням, яке автоматично розпочинає процес завантаження, він не розпочнеться, поки ви не підтвердите це.
  • Уникайте використання застосунків російських розробників: ВК, Одноклассники, Яндекс.Браузер, 1С, Mail.ru та інші – росіяни можуть їх відслідковувати. Перед завантаженням обов’язково перевіряйте інформацію про те, хто розробник та власник застосунка, чи не заборонений він в Україні.
  • Контролюйте дозволи, які запитує програма під час встановлення. Не всім застосункам для нормальної роботи необхідний доступ до вашої геолокації чи персональної інформації.
  • Оновіть застосунки у своєму смартфоні та програмне забезпечення на компʼютері. Це необхідно, адже розробники постійно працюють над покращенням своїх безпекових протоколів.
  •  

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту