На робочій нараді обговорили підтримку хворих на орфанні захворювання

В міській раді відбулась робоча зустріч, де обговорили допомогу хворим на орфанні захворювання. В нараді взяли участь міський голова Сергій Лисицький, його заступники Василь Ковальчук та Юрій Данюк, начальник фінансового відділу Катерина Горпинич, керівництво медичних закладів Олевський ЦПМД та Медичний центр «Радовель», представники аптеки, батьки хворих діток.

Орфанні хвороби – це вроджені або набуті захворювання, які трапляються вкрай рідко: рідше, ніж один випадок на 2000 населення країни. 80% цих захворювань генетично обумовлені. Вони не лише мають тяжкий і хронічний перебіг, але й супроводжуються зниженням якості та скороченням тривалості життя пацієнтів. Такі люди зазвичай потребують безперервного та пожиттєвого лікування. Більшість орфанних захворювань діагностують у ранньому віці.

Таких дітей в Олевській громаді 8. Всі вони потребують дороговартісного лікування, за рік вартість препаратів може сягати понад 200 тисяч гривень.

Щоб підтримати такі сім’ї міською радою була прийнята «Програма забезпечення громадян Олевської міської територіальної громади життєво необхідними медичними препаратами та виробами медичного призначення» на 2023-2025 роки.

На жаль, через обмеженість та дотаційність міського бюджету впродовж багатьох років покрити витрати по Програмі в повній мірі не вдавалось. Саме задля вирішення даної проблеми міський голова Сергій Лисицький ініціював робочу зустріч.

«Навіть в умовах війни та економічної нестабільності ми маємо знайти шлях вирішення цієї проблеми, щоб не зашкодити дітям. Зберегти їхнє життя та здоров’я – найголовніше!», – прокоментував Сергій Іванович.

В ході тривалої всебічної розмови між присутніми вдалось знайти алгоритм дій для вирішення проблемних питань. В разі нестачі необхідних коштів на фінансування Програми, буде пошук спонсорів, які б змогли підставити своє плече підтримки.

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту