28 жовтня: історія окупантів та їх вигнання

28 жовтня офіційно установлено День визволення України від фашистських загарбників. Втім, розуміючи те, що термін «визволення» передбачає волю, свободу, а в 1944 році Україна не стала вільною, Український інститут національної пам’яті радить вживати термін «вигнання нацистських окупантів із України». Адже із вигнанням нацистів Україна не отримала волю, а опинилася під іншим пануванням. Його наслідками стали масові репресії та депортації сотень тисяч українців, поляків і цілого кримськотатарського народу.

Друга світова війна була тяжкою і кровопролитною для України. Гинули мільйони українців, нищилися і випалювалися міста і села, руйнувалась інфраструктура. Але український народ в лавах Червоної армії, в партизанських загонах, в структурах українського визвольного руху (ОУН та УПА) мужньо протистояв ворогу, зробивши неабиякий внесок у закінчення Другої світової війни.

В ті роки постраждала й Олевщина: спалені вщент села, закатовані місцеві жителі, примусова депортація молоді на роботи в Німеччину. Наразі в Олевську є пам’ятка історії місцевого значення – Братська могила жертв фашизму. В ній поховано 1036 мирних жителів міста, навколишніх сіл Болярка, Жубровичі, Забороче, Кишин, Корощине, Лопатичі, Лугове, Рудня-Бистра, Рудня-Замисловицька, Сновидовичі, Устинівка, Шебедиха – жінок, дітей, чоловіків похилого віку, активістів, підпільників.

 

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту