На території Олевської громади функціонує Притулок для осіб, які постраждали від домашнього насильства

Насильство по відношенню до жінок, зокрема, домашнє насильство – це одна з найбільш розповсюджених форм порушення прав людини. Однією з важливих складових захисту та підтримки постраждалих від домашнього насильства є надання місцевими органами державної влади та органами місцевого самоврядування правових підстав для створення спеціалізованих служб підтримки осіб, постраждалих від домашнього насильства, зокрема притулків, які ще називають «шелтери».

Завдяки такій ініціативі з 2023 року у  Олевській територіальній громаді  функціонує Притулок для осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі. Тут забезпечують безпечним тимчасовим житлом, комплексною соціально-психологічною допомогою для подолання наслідків пережитого насильства. У притулку постраждалі від насильства можуть знайти прихисток на термін до 3-х місяців (у окремих випадках до 6 місяців). Умови проживання у притулку максимально наближені до домашніх. У закладі створено сприятливу психологічну атмосферу, жінка отримує консультації психолога, допомогу соціальних працівників. Приміщення повністю забезпечено побутовими приладами та речами першої необхідності, облаштовано 8 ліжкомісць для комфортного перебування постраждалих.

Заклад працює на засадах конфіденційності, інформація про постраждалих осіб тримається у таємниці. Адреса притулку не розголошується, адже конфіденційність дозволяє гарантувати безпеку постраждалих. Усі працівники несуть відповідальність за поширення інформації стосовно мешканців притулку.

Також функціонує мобільна бригада соціально-психологічної підтримки. Команда фахівців реагує на повідомлення про випадки насильства, зокрема, шляхом кризового й екстреного втручання. Соціальні працівники  інформують постраждалих осіб про медичні, юридичні та інші послуги, які можна отримати для подолання наслідків насильства, а також про надавачів таких послуг, зокрема, про загальні або спеціалізовані служби підтримки постраждалих осіб. 

Такі заходи спрямовані на посилення  механізмів захисту та надання допомоги постраждалим особам, розвитку мережі якісних спеціалізованих послуг, покращення координації на місцевому рівні та залучення місцевих мешканців до запобігання та раннього виявлення випадків домашнього насильства.

Куди звернутись жертвам домашнього насильства у Олевській територіальній громаді?

  • Поліція-102
  • Швидка медична допомога -103
  •  КУ «Центр надання соціальних послуг» Олевської міської ради за адресою 11002, Житомирська область, Коростенський район, м.Олевськ, вул. Привокзальна,5.
  • Мобільна бригада соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі за адресою м.Олевськ вул. Володимирська 1, тел.(04135)2-14-36

Надання притулком послуг постраждалим особам здійснюється на безоплатній основі в обсязі, визначеному державними стандартами надання соціальних послуг.

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту