Про випадок сказу на території Олевської територіальної громади

05.04.2024 року до Олевського відділу ЖОДЛВМ надійшло екстренне повідомлення про нанесення покусів собакою громадянам села Жубровичі. В той же день на місце події виїхали спеціалісти Олевського відділу ЖОДЛВМ для встановлення обставин події та проведення епізоотичного розслідування.

У ході розслідування стало відомо, що на початку березня місяця 2024 року громадянка с. Жубровичі взяла собі на утримання собаку (кобеля) віком до 3–х місяців та залишила в під’їзді будинку для подальшого утримання. З її слів стало відомо, що в середині березня, в даний під’їзд будинку забігла лисиця, покусала цуценя (собаку) та зникла. Дана лисиця, вже неодноразово прибігала до підсобних приміщень (хлівів), які розташовані поруч з будинком, з метою знищення курей, що громадяни утримують в даних хлівах.

01. 04. 2024 року, зі слів власниці, собака почав себе вести агресивно, з ротової порожнини спостерігалось виділення слинотечі, та наніс покуси чотирьом громадянам села. 04.04. 2024 року власник тварини застрелив та закопав даного пса.

Труп тварини (собаки) віком від 3 до 4 місяців, з підозрою на сказ, вилучено та відправлено для подальшого дослідження на сказ до Житомирської регіональної державної лабораторії ДПСС.

05.04.2024 року Житомирською регіональнаою державною лабораторією Держпродспоживслужби проведено дослідження головного мозку собаки, надiсланого Олевським вiддiлом ЖОДЛВМ 05.04.2024 р. та встановлено наступнi результати:

  • 1 зразок головного мозку собаки за вiрусологiчними показниками на наявнiсть Bipycy сказу методом МФА- позитивно (Звіт про результати дослідження патологічного (біологічного матеріалу) No 001154 п.м./1/24 від 05.04.2024.

08.04.2024 року було проведено засідання надзвичайної протиепізоотичної комісії та прийнято Рішення No 1 від 08.04.2024 року «Про оголошення села Жубровичі Олевської міської територіальної громади неблагополучним пунктом щодо сказу тварин та накладання карантинних обмежень.” , а також затверджено План заходів по ліквідації сказу тварин в с. Жубровичі та загрозливій зоні в радіусі 10 кілометрів.

На території неблагополучного пункту по сказу та 10- кілометровій загрозливій зоні ввести карантинні обмеження (Карантинні обмеження зі сказу скасовуються через 2 міс. з дня останнього випадку захворювання тварин на сказ за умови виконання всіх заходів, передбачених комплексним планом і діючою Інструкцією про заходи щодо боротьби зі сказом тварин.):

  • Забороняється проведення виставок, виводок собак, котів, вивезення за межі неблагополучного пункту собак, котів і диких тварин.
  • Забороняється промисловий і ліцензійний відстріл диких тварин, їх відловлювання й вивезення.
  • Хворих і підозрілих у захворюванні на сказ непродуктивних тварин умертвляти (крім тих, що покусали людей). Трупи тварин забитих, загиблих або підозрілих у захворюванні спалювати разом з шкірою.
  • Тварин, які нанесли покуси людям або іншим тваринам утримувати ізольовано протягом 10 днів з наступним спостереженням спеціаліста ветеринарної медицини.

Сказ або водобоязнь — особливо небезпечне, гостре, заразне, надзвичайно важке і невиліковне захворювання, яке характеризується тяжким ураженням центральної нервової системи і неминуче закінчується смертю. Хворіють на нього люди і всі теплокровні тварини, як свійські, так і дикі.

На сказ найчастіше хворіють лисиці, собаки та коти. Найбільш небезпечними є будь-які укуси тварини в ділянки обличчя, шиї, пальців рук, кисті.

Щоб не заразитись сказом:

  1. Утримуйтесь від контактів з дикими та безпритульними тваринами.
  2. Постійно дотримуйтесь діючих правил утримання собак, котів і хижих тварин у населених пунктах України. Доставляйте фахівцям ветеринарної медицини хворих тварин, або їх трупи, в разі, якщо тварина загинула.
  3. Доставляйте домашніх тварин, в тому числі собак і котів в установи ветеринарної медицини для клінічного огляду і профілактичного щеплення проти сказу.
  4. Не вбивайте здорових на вигляд тварин, які нанесли укуси та інші пошкодження, а терміново викликайте ветеринарного лікаря.
  5.  Не знімайте шкуру з диких тварин при їх знаходженні.
  6. У разі укусу домашньою твариною з’ясовуйте ім’я господаря та адресу. Це допоможе уникнути щеплень, так як за твариною можна встановити ветеринарний нагляд.
  7. Про кожен випадок укусу свійських тварин дикими хижаками, бродячими чи здичавілими собаками або котами, а також при підозрі на захворювання тварин на сказ, негайно повідомляйте ветеринарні установи Держпродспоживслужби.
  8. Укушені рани, подряпини негайно промийте теплою кип’яченою (або проточною) водою, бажано з милом, краї рани обробіть 70% спиртом чи 5% настоянкою йоду та накладіть стерильну пов’язку. Негайно зверніться за медичною допомогою до травматологічного пункту, що працює цілодобово, для проведення антирабічного щеплення чи серотерапії.
  9. При пошкодженні одягу, в який була одягнута людина під час укусу, одяг обробіть гарячою праскою, і тільки після цього його можна ремонтувати.

Не легковажте своїм життям! Вчасно звертайтесь за медичною допомогою!

Протокол № 1 від 08.04.2024

План заходів

Рішення № 1 від 08.04.2024

Коростенське районне управління
Головного управління
Держпродспоживслужби
В Житомирській області

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту