Гепатит А, більш відомий як «хвороба Боткіна», це запальне інфекційне захворювання печінки харчового походження. Інфікування відбувається переважно через споживання забрудненої їжі, брудної води або під час близького контакту з хворим.
Гепатит А зберігається протягом тижня при кімнатній температурі в сухому середовищі, у воді — від 3 до 10 місяців, у випорожненнях — до 30 діб. Проте ВГА гине через 5 хв кип’ятіння.
Інкубаційний період вірусного гепатиту А зазвичай триває 14–28 днів. Серед найпоширеніших симптомів:
- слабкість та втомлюваність;
- підвищення температури тіла;
- втрата апетиту;
- діарея;
- блювота;
- неприємні відчуття в животі;
- важкість у правому підребер’ї;
- потемніння сечі;
- жовтяниця.
Для профілактики інфікування ВГА існує безпечна та ефективна вакцина. Вона є рекомендованою, тобто не включеною в обов’язковий календар щеплень, вакцинація осіб проти вірусного гепатиту А проводиться за епідемічними показаннями.
Аби вберегти себе від захворювання необхідно дотримуватися наступних рекомендацій:
- ретельно мити фрукти й овочі перед приготуванням їжі;
- не використовувати воду з неперевірених джерел, будь-яку небутильовану воду слід обов’язково кип’ятити перед вживанням;
- не купувати продукти на стихійних ринках
- не вживати молочні продукти домашнього виробництва без термічної обробки
- мити руки перед вживанням їжі та після кожного відвідування туалету.
Якщо особа помітила симптоми захворювання, рекомендовано негай звернутися до сімейного лікаря для подальшого лікування.
Центр громадського здоров’я України