Чи отримає міська рада майже 5 мільйонів збитків?

На засідання 11 сесії 11 липня було винесено проект рішення «Про затвердження Актів щодо розрахунків отримання  неправомірної вигоди (нанесених збитків)», в якому йшлося про ПАТ «Райагропромтехніка» (директором якого є місцевий житель Володимир Рубанський), яке користується двома земельними ділянками в Олевську по вул. Покальчука (5,3844 га) та вул. Олексія Береста (0,0651 га) не маючи відповідних документів. Вони ухиляються від укладання договорів оренди земельних ділянок, що призводить до значних втрат бюджету. З даного питання 19 червня відбулося засідання комісії щодо визначення та відшкодування збитків власникам землі та землекористувачам. Читайте «Місцеве підприємство заборгувало міській раді майже 5 мільйонів гривень за оренду землі».

Згідно чинного законодавства та прийнятого на сесії положення, сума збитків нараховується за попередні три роки несплати, отож загальна сума боргу підприємства перед громадою склала 4 934 930, 76 грн. (за 1 місяць складає 137 081,41 грн, за рік – 1 644 976,92 грн.).

З даного питання доповідав заступник міського голови Олександр Ніколайчук, який звернувся до депутатів з проханням підтримати дане рішення «Сьогодні дефіцит бюджету майже 11 мільйонів гривень. Міська рада направила звернення до Кабінету Міністрів про отримання додаткової медичної та освітньої субвенції для погашення заборгованості по зарплаті. Знаєте, що таке для громади 11 мільйонів? Це не реконструйовані садочки, не відремонтовані дороги та інша інфраструктура».

Найбільше невдоволення рішення про відшкодування збитків визвало у депутата від «Народного контролю», екс-мера Анатолія Повара, адже директором ПАТ є його сват.

 «Як би не було – родня, в першу чергу, голосувати я не буду, і депутатів прошу не зніматись в  цьому кіно. Є суд,  є виконавча влада – звертайтесь….. ми не розібравшись приймаємо меч каральний по бізнесу».

Міський голова Олег Омельчук доповнив виступ заступника «Їм пропонувалось частину землі, близько 10 земельних ділянок, віддати під забудову учасникам АТО, але на даний момент і того не хочуть зробити».

Більш детальніше ситуацію депутатам роз’яснила начальник управління земельних відносин Наталія Біленець «У нас було два таких «кита» – фарзавод і райагропромтехніка. Фарзавод, з горем пополам, оформив документи на землю і платить на сьогоднішній день. В нас є всі копії листів з минулого року, вони не відреагували ні на один, на комісію їх запрошували – ніхто не з’явився. Йде прямий саботаж. Чому хтось має платити, а хтось взагалі не хоче платити. Чому люди, підприємці, підприємства в різних умовах! Це не правильно! Всі повинні бути однаковими – якщо платити, то платити всім, а не платити, то не платити нікому. Але найголовніше, що вони не хочуть йти на контакт. Як можна з такими людьми спілкуватись. Там дійсно можна було б говорити про щось, міська рада готова була ту землю забрати, бо ми розуміємо, що там більше 5 га і це дуже великі кошти. … Ця райагропромтехніка, відколи перейшла у приватні руки (ред. близько 10 років), ні копійки не заплатила ні в міський, ні в державний бюджет. Держава дозволяє нараховувати збитки за попередні три роки, тому за три роки і нарахували. Для цього у нас було створено Положення, прийняте Вами шановні депутати… Засідала комісія, яка одноголосно проголосувала. Зрозумійте, без цього (ред. актів) ми не можемо звертатися до суду».

Повідомлення отримали близько 28 «неплатників», з них лише «Райагропромтехніка» відмовляється співпрацювати з міською радою, додала вона.

«За» дане рішення проголосували 16 депутатів, «проти» голосувати Анатолій Повар та Микола Смик, «утримались» Валерій Повар, Віктор Коц, Станіслав Бідюк та Василь Снігур. Враховуючи низьку явку депутатів 22 із 34, рішення прийнято не було.

На додачу невелика ремарка – міська рада це не лише міський голова та заступники, працівники, всі важливі та фінансові рішення приймаються на сесії депутатами. Про який ремонт доріг, освітлення, а віднедавна школи та лікарню можна говорити, коли не відбувається наповнення бюджету. Однак, в міській раді запевняють, що шукатимуть шляхи вирішення даного питання.

Детальніше дивіться на відео.

 

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту