В Олевську археологи розкопують колодязь слов’янського періоду – є знахідки

 

На Бабиній горі археологи вкотре проводять розкопки древнього городища та знаходять прямі свідчення життя і побуту більш як 1300-літньої давнини.

28 липня, навідавшись на городище, міський голова Олег Омельчук та краєзнавець Юрій Халімончук стали свідками унікальних розкопок та цікавих знахідок.  Цього разу студенти історичного факультету ЖДУ ім. І. Франка під керівництвом старшого наукового співробітника Інституту археології НАН України, кандидата історичних наук Андрія Петраускаса та старшого викладача ЖДУ ім. І. Франка Марини Хададової досліджують місце, де була стародавня криниця, споруджена ще до часів Київської Русі. До виявлених у минулі роки артефактів додалися залишки залізорудного виробництва (металургійний шлак), рештки глечика та іншої кераміки, здебільшого ХІІ-ХІІІ ст. Найцікавішим виявися уламок кераміки, що датується VІІІ століттям. Він був знайдений на значній глибині, не безпосередньо у шахті колодязя, а у щільному зовнішньому глиняному замку, що дає підстави стверджувати, що потрапив він сюди під час будівництва.

За даними розкопок можна стверджувати, що в середині Х століття городище було повністю спаленим, і колодязь під час руйнувань зберіг в собі всі можливі рештки. Наразі вирішується питання проведення розкопок із залученням технічних засобів, адже на такій глибині археологічні роботи стають небезпечними.

Для убезпечення території від забудов та інших втручань, міський голова наголосив на важливості виготовлення земельної документації на заповідну територію – древнє городище «Бабина гора», підготовкою до чого найближчим часом займеться відповідне управління міської ради.

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту