Освітяни Олевщини пізнають Україну

 

Олевська районна організація профспілки працівників освіти на чолі з Наталією Яценко втілила проект Пізнаємо Україну. Для освітян було розроблено культурну та пізнавальну програму, в рамках якої вони могли подорожувати Батьківщиною. Більшість екскурсій проходили на двоповерхових туристичних автобусах Neoplan Skyliner.

Проект Пізнаємо Україну включав в себе 6 екскурсій та розпочався весною цього року. Напрямки подорожей вчителі вибирали самі.

Перша екскурсія, що включала в себе 70 чоловік, була у Львів на 2 дні. Туди відправилися Лопатицькі ЗОШ та ДНЗ, працівники малокомплектних шкіл та інші. Два професійних гіда проводили екскурсію «Духовна спадщина Львова» загальною тривалістю 6 годин. Також було відвідано: площу Ринок, Високий замок, з якого відкривається неперевершений краєвид на місто та Личаківський цвинтар, на якому поховані: Іван Франко, Василь Левицький, Григорій Тютюнник, Володимир Івасюк та багато інших видатних особистостей. У вечірній час всі мали вільні години для того, що особисто пізнати Львів.

Друга екскурсія, яка включала 70 працівників шкіл та дитячих садочків з сіл: Копище, Майдан-Копищанський, Хочине, Сущани, Юрове та інших, відправилася у Почаїв. Вони відвідали Почаївську лавру, Манявський скит, Кременець та озеро святої Анни. За переказами, купання в озері допомагає від багатьох недуг, а також від безпліддя. Біля джерела облаштовані чоловіча та жіноча купальні.

Під час третьої екскурсії 70 чоловік з Стовпинки та інших сіл Олевщини відправилася в Умань та Вінницю. Вчителі та вихователі відвідали Софіївський парк, який був створений Станіславом Потоцьким на честь його дружини Софії Вітт-Потоцької. Наступною зупинкою екскурсії став найбільший в Європі плавучий фонтан Рошен у м. Віниця. За оцінками експертів він входить в десятку найкращих і видовищних фонтанів світу. Його унікальність полягає в так званій «зимуючій технології», яка дозволяє опустити конструкцію під лід. Використання лазерного проектора з екраном, що розподілена по всій довжині фонтану дозволяє демонструвати на фонтан відео у форматі 3D.

Пізніше в ще одну екскурсію до Вінниці відправилися 18 працівників Сущанської освіти. Окрім фонтану, вони відвідали музей Пирогова, до складу якого входять: будинок, в якому жив М.І Пирогов, музей-аптека з інтер’єрами приймальні та операційної М. І. Пирогова, церква-некрополь, де покоїться набальзамоване тіло ученого, меморіальний парк, в якому збереглися дерева, посаджені М.І. Пироговим.

П’ята екскурсія, що включала 24 члени профспілки з с. Зольня, відправилась недалеко – до геологічного заказника місцевого значення Камінного села. З урочищем пов’язані численні легенди та повір’я місцевих жителів.

Остання розважально-пізнавальна екскурсія проекту Пізнаємо Україну відправилася в Карпати на 2 дні. 70 чоловік з олевських та інших навчальних закладів знайомилися з Гуцульщиною. Розпочалися пригоди зі Струтинської церкви в с. Ясіня та труфанецького водоспаду, далі відвідали мінеральні джерела та броварню в с. Кваси, музей екології гір в м. Рахів, географічний центр Європи в с. Ділове, де також мали можливість пообідати в музеї-колибі, та повернулись на ночівлю в с. Ясіня. У вечірню пору освітяни мали можливість розслабитися в сауні або відпочити в чанах.

13 чоловік, що не поїхали на екскурсії в перший день, мали можливість піднятися на найвищу точку України – гору Говерлу. Вчителі олевської гімназії, ЗОШ №3 та Новобілокоровицької ЗОШ подолали маршрут протяжністю 14 км. Не всім бажаючим вдалося підкорити Говерлу, проте найяскравіші враження залишилися в кожного.

На другий жителі Олевщини відправилися на Яблуницький перевал, звідки відкривається красивий та захоплюючий краєвид на гори Говерлу, Петрос та Свидовецький хребет. Відвідали Буковель, де змогли покататися на підйомнику і покупатися. Далі по плану було відправитися на Скелі Довбуша в м. Яремче, але через погодні умови екскурсію відмінили. Натомість  останньою зупинкою подорожі Карпатами став водоспад Пробій.

Всі екскурсії проводилися у форматі співфінансування. Загалом було використано 70 тис. грн. профспілкових коштів.

 ЛЬВІВ

ПОЧАЇВ

УМАНЬ. ВІННИЦЯ

КАРПАТИ

За матеріалами сайту: Олевський інформаційний портал

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту