В Олевську розкопали 1000-літній колодязь

Житомирська археологічна експедиція провела дослідження унікального обєкта древлянського колодязя Хго століття на городищі в Олевську.

Закінчити повну розчистку дерев’яної дубової конструкції зрубу колодязя та розпочати на його місці відновлення гідротехнічної споруди із колотої дошки з мореного дуба, використовуючи стародавні технології зведення подібних споруд, саме таку мету поставили собі співробітники експедиції.

Археологічні розкопки колодязя розпочались в 2013 р. та продовжилися в польовому сезоні 2017 р. За цей період було досліджено верхні нашарування стародавнього об’єкта. В заповненні велетенської воронки (верхній діаметр якої становив 10 м, а глибина на сьогоднішній день вже перевищує 8 м) було виявлено велику кількість різноманітних знахідок, які відображають подальше життя на городищі після припинення існування колодязя. Серед них найбільший інтерес становить гарда бронзове перехрестя меча ХІІІ ст. та залишки кераміки, що датуються VІІІ – ІХ ст. На глибині 5,5 м зафіксовані верхні частини зотлілих дерев’яних конструкцій зрубу колодязя великих розмірів (5 х 2,5 м). А на ще більшій глибині виявлено збережену у товщі грунту унікальну конструкцію зрубу, що складається із трьох контурів – нашарувань колодок і брусків. Колодязь був вирубаний у твердій породі більше тисячі років тому. Інструменти та технології, які при цьому використовувалися, є предметом дискусій вчених та спеціалістів.

Це стало предметом розмови на прес-конференції 17 серпня, яка відбулась в міській раді. Український археолог Андрій Петраускас, який працював над розкопками на Бабиній горі, прокоментував: “У шарі, який можна пов’язувати саме із зведенням цієї споруди, лежить VIIІ сторіччя з достатньо чіткими ознаками для датування. Тобто є маса кераміки, яка має широкі такі межі датування, в межах одного, двух сторіч, то це дуже така вузька дата, яка може відноситись до VIIІ сторіччя. Відповідно, ми можемо розглядати це як ще одне підтвердження того, що місто будується саме у VIIІ сторіччі. Воно зароджується вже не як поселення, де просто жили люди, були якісь хатки, а де вже є укріплення для поселення, яке на собі замикає величезну територіальну структуру, що пізніше перетворюється на Олевську волость”.

Археологічні дослідження з метою встановлення дати заснування міста та вивчення його стародавньої історії розпочалися у Олевську з 2009-го року, після підписання угоди про співпрацю між Олевською міською радою та Інститутом археології НАН України. На цей час із артефактів, знайдених на городищі та на території міста, у місцевому краєзнавчому музеї виготовлено 5 експозицій та проведено виставку у Національному музеї історії України в м. Києві.

Паралельно із розкопками Житомирською археологічною експедицією в Олевську розвиваються ще два цікавих напрямки: експериментальна археологія, з метою поглибленого вивчення виявлених артефактів, стародавніх об’єктів та технологій, а також роботи по розбудові музею-скансену під відкритим небом «Древлянський град».

Одним із перспективних об’єктів археологічних досліджень, який може становити значну наукову цінність та може бути в перспективі використаним для реконструкції на його місці діючої моделі археологічного прототипу, було обрано саме колодязь на городищі слов’яно-руської доби та пізнього середньовіччя в урочищі Бабина гора. 

Юрій Халімончук

Фото та відео Вікторія Загоровська 


  

 

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту