1500 жителів Олевської ОТГ написали що їм подобається в громаді, а що ні

Олевська міська рада реалізовує проект «Розробка стратегічного плану розвитку Олевської ОТГ» у межах проекту Асоціації ОТГ «Впровадження сучасних інструментів муніципального менеджменту в нових ОТГ», який  став переможцем конкурсу Ради Європи!

19 вересня в залі засідань міської ради відбулось перше засідання робочої групи зі стратегічного планування Олевської об’єднаної територіальної громади за участі консультанта зі стратегічного планування та економічного розвитку Володимира Проскурніна. Участь в засідання взяли 32 учасника робочої групи, під якого проводили практичні заняття в групах та розглядали результати опитування в громадах.

Читайте «Обираємо курс на розвиток»

http://olevsk-gromada.gov.ua/2017/08/29/obirayemo-kurs-na-rozvitok/

Всього було опитано 1500 жителів громади із сіл та міста. Опитування проводилось за трьома анкетами: перша була анонімною та містила всього три питання (1. Що подобається Вам у Вашій громаді? 2. Що б Ви хотіли змінити? 3. Якою б Ви хотіли бачити Вашу громаду через 10 років?); друга була більш розширена, в ній треба було охарактеризувати громаду за різними показниками, оцінити рівень надання послуг за шкалою; третя була розроблена для представників бізнесу і містила відмінні від інших анкет питання.

Відповіді жителів громади із сіл та міста виявились досить інформативними. Але якщо містянам подобаються позитивні зміни у розбудові Олевська, то жителям села у своєму селі майже нічого не подобається, окрім роботи державних установ. Всі опитані хотіли б змінити стан доріг, тому цей пункт опинився на першому місці.

Щодо опитування жителів дивись таблицю, в якій відповіді, які набрали найбільший відсоток на першому місці.

Питання Мешканці сіл

(1091 опитаний)

Мешканці Олевська

(344 опитаних)

Учні Олевська

(126 опитаних)

Що Вам подобається в громаді? 1.      Нічого

2.      Працюють школи, садочки, ФАПи, клуби, ін.

3.      Керівництво села, ОТГ

1.      Реконструкція міста, новий сквер, дитячі майданчики, забезпечення дошкільних закладів 1.      Природа, новий сквер, парк,

2.      Прогресивність влади і людей, місто розбудовується

3.      Кав’ярні, ТЦ «Сова»,  інсталяція «Я люблю Олевськ»

Що Ви хотіли б змінити? 1.      Дороги

2.      Якість освіти

3.      Благоустрій

1.      Дороги

2.      Створити місця для розвитку дітей і молоді, вело доріжки, ігровий центр

3.      Освітлення

1.      Дороги

2.      Почистити річку

3.      Більше урн для сміття

Якою Ви бачите громаду через 10 років? 1.      Процвітаючою, успішною, сучасною 1.      Комфортною, чистою, красивою, безпечною

2.      Немає безробіття, люди не їдуть за кордон, молодь не сидить в барах

3.      Гарний парк, ліси

4.      Басейн

1.      Чистою, зеленою, спортивною, тут залишається молодь

2.      Більше місць та закладів для відпочинку молоді, парк атракціонів, більше культурних заходів

3.      Не має безробіття

4.     Басейн, аквапарк, фонтан

Дещо іншими були відповіді підприємців. На думку представників бізнесу заважає розвитку громади – недостатня громадська ініціативність та активність, на другому – поширення злочинності, алкоголю, наркоманії, на третьому – безробіття. В числі останніх опинилась недостатня інформованість про громаду за її межами.  На питання «Що слід змінювати?», на перше місце вони поставили – зменшити безробіття, на друге – розвивати туризм, на третє – ремонт вулиць.

Бізнесмени вважають, що пріоритетними видами економічної діяльності для громади є туристичні послуги (1 місце) та харчова промисловість (2 місце), а на останньому опинились (ягідництво, інтелектуальні послуги). За шкалою оцінки співпраці з установами і організаціями, найбільший відсоток незадоволення викликав Центр зайнятості, санстанція, трохи менше набрали  митниця, пожежна охорона та відділ земельних ресурсів.

Цікавим виявилося опитування, яке провели півроком раніше, у березні-квітні 2017 року. Тоді в ньому взяли участь 138 осіб, серед яких найбільший відсоток становили безробітні, працівники бюджетної сфери та наймані працівники. 27 % опитаних комфортно жити в громаді, 21% вказали, що змушені тут жити, ще 21%, що тут не має перспектив для розвитку, 10% хочуть, щоб тут жили їх діти, і лише 3% рекомендують свою громаду для проживання своїм знайомим.

За шкалою вони оцінили рівень нинішнього стану громади, найкращими у громаді є робота дошкільних установ, рівень освітніх послуг, а найменший – стан доріг. Заважає розвиткові громади: 1. Безробіття 2. Поширення злочинності, алкоголізму 3. Стан доріг. Передусім потрібно змінити, на їх думку, це зменшити рівень безробіття. Можна з впевненістю сказати, що це об’єктивна оцінка громади. Основними ресурсами громади для подальшого розвитку є корисні копалини. І тут все логічно.

Принаймні, через 10 років всі опитані бачать громаду розвиненою та процвітаючою, а це означає, що вони налаштовані позитивно і це головне. Дякуємо всіх члена робочої групи за участь в засіданні, а учасникам анкетування за їх відповіді.

Читайте також «Олевська ОТГ разом із експертами Ради Європи розроблятиме Стратегію розвитку громади» за посиланням

http://olevsk-gromada.gov.ua/2017/08/21/olevska-otg-razom-iz-ekspertami-radi-yevropi-rozroblyatime-strategiyu-rozvitku-gromadi/

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту