Обмін шкільної молоді Олевськ – Тошек

Однією з можливостей розвитку кожної громади є створення та розвиток міжнародних партнерських відносин. Співпраця зазвичай починається з робочих візитів та візитів представників органів місцевого самоврядування, але з часом вона приймає більш конкретні форми. Одним з них є організований молодіжний обмін.

У рамках угоди про партнерство між містами Олевськ та Тошек, з 25 вересня по 1 жовтня 20 дітей з Олевська перебували у польському місті-побратимі Тошек. Супроводжували дітей вчитель суботньої школи польської мови Олевського відділу Спілки поляків України, вчитель української мови ЗОШ №2 Катерина Юріївна Пращур і вчитель географії ЗОШ №3 Ольга Василівна Куліш. Поїздка та перебування були безкоштовними. Весь час діти проживали в польських родинах, а наші вчителі у родинах польських педагогів. Більшість дітей відвідують уроки з вивчення польської мови, тому великих труднощів у спілкуванні не виникало. Для гостей з України підготували мовні, історичні та соціальні заняття. Були також види навчального, спортивного, оздоровчого та інтеграційного характеру. Заходи і заняття для наших дітей проходили в Тошецькій гімназії ім. Ірени Сендлер (названа на честь медсестри, яка врятувала 2500 єврейських дітей під час Голокосту). Дітям організували цікаву програму перебування та знайомства з містечком. Їм провели екскурсію містом, під час якої вони відвідали міську раду, замок Тошека, що на території міста, де вчилися стріляти з лука, зустрічалися з молодим письменником, відвідали дім опіки, брали участь у спортивних змаганнях, вчилися польських танців та готувати польські страви. Так, діти показували презентації про свої міста, відео, вчили один одного польської та української мов. Також їм вдалося побачити традиції святкування Октоберфесту. Цікаво та весело проводили діти дозвілля у «нових» родинах – аквапарки, верхова їзда, боулінг, поїздка до Кракова і т.д. Саме таким – незабутнім, яскравим та надихаючим був цей осінній тиждень. І саме таким він залишиться в пам’яті дітей обох країн.

Міський голова Олег Омельчук вже відправив лист-подяку меру Тошека Гжегожу Купчику за участь у міжнародному проекті дітей з Олевська, гостинний і дружній прийом та цікаву програму перебування і навчання. 

 

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту