Короїди знищують Олевські ліси

6 жовтня на території Зубковицького лісництва відбувся семінар за участі місцевої влади, обласного депутата, представників лісових господарств Олевщини та представників ЗМІ.

Присутнім було детально представлено проблему розповсюдження шкідників в Олевських лісах, зокрема верхівкового та шестизубого короїда і великого соснового лубоїда. Через нашестя цих жуків в Україні засохло близько 350 тисяч гектарів лісу. За прогнозами фахівців, якщо не почати вирубувати уражені дерева, вже найближчими місяцями ця цифра може зрости мінімум втричі, адже одне дерево за місяць заражує ще три десятка довкола.

Ця проблема стосується не тільки нашої держави – короїдами також «хворіє» сусідня Білорусь та навіть Німеччина. Проте там ситуація трохи краща, адже лісники можуть «грати на випередження» та вирізувати дерева на початковому етапі пошкодження. В Україні все трохи по-іншому, в  минулому році, на вимогу активістів та екологів, впровадили нові санітарні правила, згідно з якими, дерево можна зрізати тільки якщо воно повністю сухе.

У випадку з короїдами, шкідник може перебувати навіть у візуально здоровому дереві. Тобто, окрім явно ушкоджених дерев, потрібно вирізати також «буферну зону» навколо них для того, щоб не просто реагувати на наслідки проблеми, а зупинити розповсюдження короїда.

Лісники Білокоровицького лісгоспу показали учасникам семінару суть проблеми на прикладі. Було зрізано декілька дерев у різних категоріях стану. Всі були здивовані, навіть зелене дерево було заселене шкідником, при тому, що візуально хвора сосна стояла не ближче, ніж за 20 м.

Ефективних засобів боротьби з короїдами немає. Як свідчить світова практика, зупинити шкідників можливо лише видаляючи ушкоджені дерева. Єдина можливість зберегти товарність деревини та запобігти розповсюдженню шкідника – вчасне виявлення і оперативне проведення санітарних рубок та спалювання порубкових рештків.

Окрім природних чинників, що сприяють розвитку короїдів, негативним є вплив фактору недосконалого законодавства, коли заради виконання Закону про тваринний світ, лісогосподарські підприємства змушені дотримуватися періоду тиші з 1 квітня по 15 червня та не проводити у цей час санітарні рубки. Проте, як правило, це найкращий час для розмноження короїдів і відмова від санітарних рубок в цей період забезпечує геометричну прогресію розвитку та поширенню шкідника.

Основним завданням семінару було доведення до громадськості гостроти проблеми. Боротися з шкідниками лісу потрібно і якомога швидше. Захищаючи одне дерево від санітарної рубки, короїд поширюється на три сусідніх. Тому необхідно довіритися професіоналам в цій справі – узгодити з лісниками межі навколо зони масових уражень шкідниками, де мають бути зрізані дерева.

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту