В селі Забороче стався конфлікт за землю

17 жовтня жителі села Забороче приїхали до Олевської міської ради з повідомленням, що землі поза селом, які селяни використовують для пасовища, вночі хтось переорав. З людьми поспілкувався міський голова Олег Омельчук. Він повідомив, що Олевська міська рада нікому не давала дозволи на обробку землі на території села Забороче. Всі ці питання проходять через відкриті засідання сесії та приймаються голосуванням депутатів. Всі дозволи, які надаватимуться на оренду землі, будуть проходити через громадські обговорення.

В той же день на зустріч  з місцевими жителями та з власником агропідприємства, яке займалось обробкою землі, в село Забороче приїхали заступник міського голови Олександр Ніколайчук та депутат міської ради Володимир Халімончук.

Власник агрофірми повідомив, що він розпочав роботи на землях не витребуваної спадщини. На що жителі села обурились, повідомляючи, що їхні паї знаходяться надто близько до місця робіт. Крім того, в ніч на 17 жовтня частина пасовища була переорана.

Після продовженого діалогу, власник агропідприємства пообіцяв, що поки питання з людьми не вирішиться він не буде обробляти землю. Повіривши на слово підприємцю, люди розійшлись. Втім, наступної ночі ситуація повторилася – на землі людських пасовищ приїхали трактори для виконання робіт.

18 жовтня в Олевськ знову приїхали жителі Кишинського старостинського округу задля того, аби отримати пояснення та зустрілись з міським головою Олегом Омельчуком та головою райдержадміністрації Дмитром Лазаренком. Всі вищезгадані підписалися під заявою до поліції про вчинене правопорушення на землях села Забороче.

Особи, які представилися членами осередку «Стоп Корупції», вимагали організувати прес-конференцію з органами влади та правоохоронцями 20 жовтня о 12:00. Проте, на зустріч прийшли лише представники влади, слідчі поліції та прокурор – ні приїжджих осіб, які вимагали пояснень, ні місцевих жителів не було.

Слідчий місцевого відділу поліції та прокурор Андрій Мамкута повідомили, що заяви громадян зареєстровані. Наразі триває перевірка.

Голова райдержадміністрації прокоментував: «Сьогодні, на 12 годину відбулася комісія. Ніхто не прийшов. Тоді виникає декілька питань: Чому? Кому це було потрібно і для чого? Дозвіл на оренду не давався, дозвіл на орання землі не давався і не міг даватися, оскільки є законна процедура для того, щоб надати землю в оренду. Ця людина, яка виготовляє технічну документацію зробила порушення, бо не можна було орати не поспілкувавшись з людьми, не визначивши де ті межі. Не можна було цього робити! Щодо звинувачень по продажу, відчужень землі – це просто не можливо. Якщо ми говоримо про інвесторів, то вже є реальні пропозиції працювати на максимальній ставці, яка дозволена – 12%. Звичайно, комусь це не вигідно. Краще платити 5%, як в Ємільчинському районі. Моя позиція така: тут не повинна працювати одна компанія, тут повинна бути конкуренція».

Відео зустрічі з жителями села Забороче:

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту