У Зубковичах відбулися громадські слухання щодо оренди землі сільськогосподарського призначення

3 жовтня в селі Зубковичі відбулися громадські слухання з приводу оренди землі. Організував їх керівник фермерського господарства «Азалія агро» Євгеній Авраменко. Він має намір орендувати в селі близько 130 га землі, яка є суміжною до Ємільчинського району.

«Це зібрання є основним, так сказати, лейтмотивом  до того, щоб громада більш спокійно відносилися до моєї заяви про надання  мені права користуватися цією землею… Стосовно цього участка. В мене є бажання сертифікувати його по стандартам органічного землеробства. Що це значить? Це значить, що туди не буде вноситись хімія… В цьому році я вирощував соняшник, жито, горох та гарбуз… Хотів би сказати, що я готовий допомогти юридично оформити землю тим, хто це ще не зробив…», – зазначив керівник ФГ «Азалія агро».

  На засіданні був присутній головний спеціаліст земельних відносин міської ради Гергало М.В. Він розповів, що 60 га землі із 130 га, які хоче взяти в оренду інвестор, це паї, на які люди мають державні акти на право власності і вже, за бажанням, уклали договори оренди. Близько 70 га – це так звані невитребувані паї та відумерла (неоформлена) спадщина. Згідно закону, міська рада бере в управління непереоформлені земельні частки (паї) до з”явлення спадкоємців або до прийняття спадщини та відповідно надає дозволи на виготовлення землевпорядної документації з метою подальшої передачі цих паїв в оренду. Наданням дозвільних документів на користування невитребуваними паями займається райдержадміністрація.

До громадського обговорення долучився й інший інвестор, власник ТОВ «АГРОСМАРТ ХОЛДИНГ», який збирається взяти в оренду близько 320 га землі в іншій стороні Зубкович. Здавати землю в оренду – це справа добровільна. Земля не повинна пустувати, вона має оброблятися і давати прибутки, зазначив він.

Зокрема, люди спокійно відносяться до появи інвесторів у їх селі. Мовляв, хай обробляють. Звісно, сума оренди мізерна. Обчислюється вона відповідно до нормативно-грошової оцінки. Оренда 1 га «ріллі» в селі Зубковичі коштує 800 грн в рік, а «кормових угідь» лише 300 грн в рік. Однак, люди погоджуються і на таке.

Міський голова Олег Омельчук зазначив, що у всіх селах, де інвестори планують брати в оренду землю, повинні пройти громадські слухання. Лише після цього буде надано дозвіл на виготовлення землевпорядної документації.

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту