В Олевську розпочали облаштовувати тисячолітній колодязь

Розпочалися роботи із укріплення стін стародавнього колодязя, який в цьому році розкопали археологи на городищі Бабина гора в Олевську.
Робітники викачали воду, винесли грунт і днями розпочнуть укладати дубову основу розмірами 6 метрів у висоту та 3 метри в ширину.  Це допоможе зробити гідроізоляцію об’єкта, укріпити стіни, унеможливити зсуви грунту. При цьому використовуватимуть виключно природні матеріали, щоб відтворити стародані технології зведення.
Побачити хід робіт приїхав міський голова Олег Омельчук. За його словами, там же зроблять оглядовий майданчик, щоб бажаючі могли побачити колодязь, який датується Х століттям. Після того, як всі необхідні заходи буде зроблено, з найстарішого в Україні колодязя можна буде скуштувати воду.
Деревину надали ДП «Білокоровицьке ЛГ», ДП «Олевське ЛГ» та лісгосп АПК. Допомогу в розпилюванні матеріалів на потрібні розміри, підтримку у проведенні робіт надає приватний підприємець, депутат міської ради Олександр Козловець. Олевська міська рада дякує за допомогу.
Нагадуємо, що житомирська археологічна експедиція, яка проводила розкопки древлянського колодязя Х-го століття, дійшла до глибини 9 метрів. За їх словами, можливе заглиблення ще на 3 метри. Верхній діаметр розкопки становить 10 метрів. Колодязь складається з унікального трьохконтурного зрубу. Всередині археологи виявили велику кількість знахідок, що датуються VІІІ-ІХ ст.

Читайте також В Олевську розкопали 1000-літній колодязь

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту