ЙДЕМО ДО МІЛЬЙОНА?!!

В продовження «сміттєвої» теми

Як уже повідомлялося в публікації «Аби швидше сміття з двору, а там – хоч трава не рости…» («ЗнУ» № 32 від 11.08.2017р.), населення міста заборгувало Олевському дочірньому підприємству «Будпослуги-2» за вивезення сміття з вулиць понад 750 тисяч гривень. На пропозицію редакції директор підприємства Петро Олексійович Козловець ще раз коментує в загальному ситуацію – тепер уже в розрізі окремих вулиць та житлових масивів:

  • В Олевську – понад 100 вулиць і провулків, де двічі на місяць буває бригада по вивезенню відходів. Загальна картина – непривабливо-строката. Візьмемо для прикладу вулиці з найбільшим числом жителів. Це, зокрема, Свято-Миколаївська, де мешкає понад 470 чоловік, та Олевської Республіки (в недавньому минулому – Чапаєва) – понад 400 жителів. Якщо за підсумками півріччя від першої надійшла третина очікуваних коштів, то оплата з вулиці Олевської Республіки не перевищує навіть 20-ти відсотків. Так само викликають сум і дані з вулиць, де проживає число людей у межах двохсот-трьохсот чоловік. Це – Московська, Пушкіна, Набережна, Кузнецова, Житомирська, Іскра. Тут процент оплати ледь перевищує, або й не дотягує до тридцяти.

Схожа ситуація і на вулицях, де мешкає близько ста, або трохи більше людей – Комарова, Фарзаводській (Жовтневій), Герцена, Петровського, Київській, Ковпака, Свято-Воздвиженській (З.Космодем´янської), Павленка, Покальчука, Кошового, Партизанській, звідки за перше півріччя надійшло від 20-ти до 30-ти відсотків належної суми.

Окремо слід сказати про вулицю Робітничу, з якої оплачують послугу жителі усього семи будинків (24 відсотки).

      В число найбільш дисциплінованих платників на даний час увійшли жителі не багаточисельних вулиць, які налічують до 50-ти жителів. Це, зокрема, вулиця Космонавтів – 75 відсотків оплати, а також Гагаріна, Поліська, Шкільна, Соснівська – 60. До цього рубежу наближаються також і вулиці Островського та Промислової – з більшим числом жителів.

         Від сорока до п´ятдесяти відсотків оплати записали на свій рахунок мешканці вулиць Миру, Першотравневої, Співдружності, Ганни Бабій, Княгині Ольги, Матросова, Корольова, Співдружності, Ціолковського, Героїв Крут (Калініна), Шевченка, Михайла Коцюбинського, Юрія Тютюнника (Котовського), Олексія Береста (Енгельса), Олени Теліги (Постишева).

         А от стопроцентний показник – лише один – по вулиці Квятинського, де мешкають двоє жителів…

         Варто зазначити, що на поточний момент ці узагальнені дані мають відносний характер, так як визначені з урахуванням оплати за увесь рік певною частиною містян. Загалом же, підводячи риску, можна констатувати: практично половина олевчан зволікає із оплатою за послугу по вивезенню сміття. І якщо більш-менш активну позицію займають мешканці центральної частини міста (хоча й тут не без винятків – жителі бульвару Воїнів-Афганців спромоглися оплатити лиш 13 процентів), то інші масиви, що ближчі до околиць, як мовиться, пасуть задніх. Цим зрештою й виділяються з доволі непривабливого боку, наприклад, вулиці Олевської Республіки, Січових Стрільців, Лесі Українки, від яких оплачено послуг відповідно на 18, 16 і 14 відсотків від потрібної суми. Є ще й виразніші показники:  усього 4 відсотки оплати має вулиця Будівельників, де живе 48 людей. А з вулиці Привокзальної від 10-ти мешканців – взагалі ніяких надходжень – нуль!

         Звичайно, на кожній з вулиць чи провулків живуть добропорядні люди, котрі сплачують за послугу регулярно і вчасно. І вони, як правило, не демонструють свою нестриманість, не пред´являють претензій і вимог. Це найчастіше роблять якраз неплатники. Мало того, що сваряться з робітниками біля своїх осель, мовляв, зарано приїхали – сміття ще не приготовлене і доводиться наздоганяти трактор, або затрималися (скажімо, з-за поломки транспорту, бо ж, як уже зазначалося, він уже давно своє віджив), то ще й до «Будпослуг» приходять і грубо скандалять, доводячи, що сміття у них просто взагалі не буває, отже й платити не треба. Тут слід ще раз зауважити: графік вивозу складено для кожної з вулиць і діє він уже впродовж років, отож усі давно його засвоїли. Працюємо з 9-ї до 18-ї години, отже за логікою сміття на день вивезення має бути готове на 9-ту годину ранку. І ми свою роботу виконаємо на совість. Коли б так само – з віддачею – ставились до нас і споживачі послуг. Є такі люди, що заборгували за кілька років, найзапекліші з боржників мають навіть п´ятирічний стаж! От із-за такої байдужості людей, яких влаштовують принципи «моя хата з краю» і «…якось воно буде…», борг уже зріс до величезної, переконливо-значущої суми. То що виходить, людям не болить, що він упевнено прямує до мільйона, а що ж далі? Будемо захаращувати місцевість і сподіватися на щось… На що? Нехай кожен дасть собі відповідь. Може збагне, нарешті, що це все-таки наша спільна турбота, всієї громади – без винятків і виключень.

         «Зорі над Убортю», № 36 від 8 вересня 2017 р.

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту