Маємо вирішити питання безпритульних тварин законно та гуманно – міський голова

Начальник відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Микола Скумін

Міська рада має активізувати роботу з вирішення проблеми безпритульних тварин, кількість яких з кожним роком більшає. Про це говорили 15 січня на нараді  під керівництвом міського голови Олега Омельчука.

Участь у нараді взяли начальник відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Микола Скумін, заступник міського голови Олександр Ніколайчук, секретар ради Віталій Шейко, начальник відділу містобудування, архітектури, будівництва та житлово-комунального господарства Володимир Верещако, начальник відділу житлово-комунального господарства та цивільного захисту населення Олексій Торгонський, спеціаліст юридичного відділу міської ради Євген Зембра.

 Міський голова зазначив, що потрібно вирішувати це питання в межах діючого законодавства, відпрацювати ефективні та водночас цивілізовані і гуманні шляхи вирішення проблеми безпритульних тварин. Додав, що в місті створена громадська організація по захисту безпритульних тварин «Парасолька», яка готова долучитись до даної роботи. Сподівається, що до процесу долучаться небайдужі люди.

Микола Скумін зазначив, що спеціалісти ветеринарної лікарні готові проводити стерилізацію тварин і для цього створені всі умови згідно інструкції: виділене необхідне приміщення, поставлені грати, написано заяву у поліцію.  Однак, на це ветлікар має отримати ліцензію на придбання наркотичних засобів для стерилізації собак  (за неофіційною інформацією вона коштує приблизно 30 тис. грн. на рік). Під час операції лікар використовує наркотичні препарати для знеболення та в якості снодійного, тому для їх зберігання потрібне спеціальне приміщення з кнопкою виклику поліції. У 2017 році це питання піднімали в стінах ради, однак тоді ветеринарна медицина району проходила реорганізацію, тому і не могла вчиняти якісь дії чи отримувати документи, як от ліцензію, зазначив він.

Міський голова дав доручення своєму заступнику Олександру Ніколайчуку вивчити питання відведення території, земельної ділянки, (в межах міста або поза ним) для створення притулку.

Стерилізація — це, фактично, єдиний спосіб регулювати кількість безпритульних тварин, зменшуючи при цьому їхню агресію та створюючи безпечне середовище, переконані фахівці. У собаки, яку позбавили дітородної функції, зникає агресія: мами, яка захищає цуценят або учасника собачих зграй. Але вона продовжує виконувати функцію – захищати територію, тому такі собаки можуть далі спокійно перебувати у домогосподарствам.

Довідково.

За радянських часів собак відстрілювали мисливці. Заздалегідь комунальна служба попереджувала через районну газету, щоб хазяї міцно прив’язували улюбленців у криваву ніч полювання.  Пізніше практикували відловлювати і усипляти. Однак, у 2006 році вийшов закон «Про захист тварин від жорстокого поводження», а у 2017 році прийнято ще один законопроект «щодо запровадження гуманного ставлення до тварин», за яким садистів та догхантерів (особи, які самовільно знищують бродячих тварин) саджатимуть і штрафуватимуть. Під знущанням над тваринами мається на увазі «що спричинило муки, заподіяло їм фізичні страждання, тілесні пошкодження, каліцтва або призвело до загибелі”. Крім того, жорстоким поводженням також вважається нацькування тварин одна на одну і на інших тварин, залишення домашніх і сільськогосподарських тварин напризволяще і порушення правил утримання тварин.

 

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту