Що варто знати про гепатит А

Вірусні гепатити є однією із найбільш актуальних медичних та соціальних проблем. Серед інфекційних хвороб людини вірусні гепатити посідають третю сходинку, поступаючись лише гострим респіраторним вірусним інфекціям та інфекціям шлунково-кишкового тракту.

ГЕПАТИТ А – це інфекційне вірусне захворювання з переважаючим ураженням печінки. Єдиним  джерелом вірусу в природі є людина. Вірус що виділяється хворими людьми з випорожненнями є надзвичайно стійким до дії фізико-хімічних чинників та тривалий час може зберігатися в навколишньому середовищі.

Джерелом інфекції є хвора людина, насамперед з безсимптомними (безжовтяничними) формами захворювання, яка не викликає підозри у оточуючих здорових неімунних людей (не щеплених або тих, що не хворіли на гепатит А). Саме цей прошарок населення і є групою ризику сприйнятливою до захворювання. Інкубаційний період (час з моменту зараження до появи ознак хвороби) триває 7-45 днів.

Найчастіше хворіють діти (5-14 років) і молоді люди (15-29 років).

Серед ознак захворювання спостерігається підвищення температури тіла, нудота, дисфункції кишечника, втрата апетиту, серед характерних ознак – збільшення печінки, жовтяниця, потемніння сечі, посвітління калу.

 У РАЗІ ВИНИКНЕННЯ ТАКИХ ОЗНАК НЕОБХІДНО НЕГАЙНО ЗВЕРНУТИСЯ ДО ЛІКАРЯ!

 

 ЩОБ УНИКНУТИ ЗАХВОРЮВАННЯ РЕКОМЕНДУЄМО:

 Дотримуватися правил особистої гігієни: ретельно мити руки після відвідування туалету, перед приготуванням та споживанням їжі.

  1. Вживати якісну питну воду, що подається водопровідними джерелами централізованого та нецентралізованого водопостачання, котрі контролюються комунальною службою.
  2. Воду з нецентралізованих джерел (колодязів, свердловин тощо) перед вживанням кип’ятити.
  3. Не використовувати воду із сумнівних джерел.
  4. Не вживати продукти, придбані на стихійних ринках.
  5. Ретельно мити перед вживанням овочі та фрукти.
  6. Дотримуватись технологічного (температурного) режиму приготування їжі.

Важливу роль у попередженні виникнення та розповсюдженості гепатиту А відіграє громадська свідомість та дотримання правил особистої гігієни.

Усі вищевказані заходи різко обмежують поширення захворювань на вірусний гепатит А. Але, найбільш реальним засобом профілактики є вакцинація сприйнятливого прошарку населення, в першу чергу осіб з груп ризику: контактних у вогнищах інфекції, дітей, вихователів, вчителів та працівників харчоблоків дитячих навчальних закладів.

Олевське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту