Пам’яті видатного вченого

До Олевської міської ради звернувся Інститут геологічних наук НАН України з приводу увіковічення пам’яті Леоніда Станіславовича Галецького, першовідкривача Пержанського родовища рідкісних металів, вченого-геолога, чиї заслуги перед наукою та Україною визнані в усьому світі. 24 лютого 2017 року професор Л.С. Галецький пішов з життя.

Галецький Леонід Станіславович (1935-2017 рр.) – широко відомий вчений-геолог, завідувач відділом геології корисних копалин Інституту геологічних наук НАН України, доктор геолого-мінералогічних наук, професор, академік Української екологічної Академії наук, академік Академії гірничих наук України та Академії природничих наук Росії, лауреат Державних премій СРСР і України, почесний розвідник надр СРСР і України.

Ім’я Леоніда Станіславовича Галецького в країні і за кордоном стало відомим після фундаментальних досліджень геології і металогенії України, відкриття Пержанського родовища, вивчення мінерально-ресурсної бази України. У 1998 р. американський Бібліографічний інститут визнав Леоніда Станіславовича Галецького «Людиною року» і включив його біографічні дані до Міжнародного довідника видатних людей планети. Шестидесятирічна науково-виробнича діяльність Л.С. Галецького пов’язана з комплексними дослідженнями геології і металогенії України, ним вперше у світовій геологічній практиці виділені нові типи рiдкiснометалевих рудних формацій та виявлено їх великі родовища в межах Українського кристалічного щита. Під керівництвом Л.С. Галецького в 2001 р. видано унікальне геологічне видання – Атлас «Геологія і корисні копалини України», який отримав визнання як в Україні, так і за кордоном. Зокрема, його англомовна версія видана в 2007 р. видавництвом Університету Торонто (Канада) і спрямована в усі країни світу. В подальшому ці матеріали лягли в основу Національного атласу України (2008 р).

            У жовтні 2014 р. в Олевську відбулася науково-практична конференція «Історія відкриття і вивчення Пержанського родовища берилію як світового ексклюзиву», безпосереднім організатором і активним учасником якої був Л.С. Галецький. У ході конференції у с. Перга було урочисто відкрито пам’ятний знак до 60-річчя діяльності Пержанської геологічної партії та проведено зустріч із жителями – колишніми працівниками геопартії. Мешканці Перги глибоко шанують і поважають Леоніда Станіславовича за все те, що він разом із своїми колегами зробив для блага села.

         Пропонується увіковічнити його пам’ять присвоєнням назви вулиці села та встановити на приміщенні Перганської школи І-ІІ ст., де раніше знаходилась Пержанська геологорозвідувальна партія, пам’ятну дошку. Загальні збори жителів села Перга з приводу даного питання відбудуться 1 лютого о 18.00 годині у приміщенні сільського клубу.

         Юрій Халімончук, секретар оргкомітету

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту