793 олевчан стоять на обліку з діагнозом “рак”

До Всесвітнього дня боротьби проти раку та

Міжнародного дня дітей, хворих на рак.

У 2017 році в Житомирській області виявлено 3999 нових випадків захворювання на рак. В Україні понад 1 мільйон осіб хворіють на онкозахворювання станом на сьогодні.

Про ситуацію з онкозахворюваннями на Олевщині розповідає

лікар-онколог Олевської центральної лікарні

Володимир Володимирович Петров.

Скільки жителів Олевського району стоять на обліку з діагнозом «онкозахворювання»?

– На обліку з діагнозом «онкозахворювання» стоять – 793 хворих, з них більше 5 років – 457, це хворі у яких захворювання було діагностовано у І- ІІ стадії.

Скільки злоякісних новоутворень виявлено у 2017 році? Наскільки цифри

відрізняються від 2016?

– У 2017 році злоякісні новоутворення було виявлено у 112 хворих, у 2016р.-109

хворих. Це не всі хворі, тому що деякі померли від раку без підтвердження діагнозу лікарем. Це занедбані хворі, які просто лежали дома і нікуди не зверталися.

Онкозахворювання яких органів зустрічається найчастіше?

– Найбільш поширеним є рак легень, переважно серед чоловіків. В основному діагностується у ІІІ-ІV ст. 90% хворих помирають до року. У жінок: рак молочноїзалози, рак шийки матки.

Онкозахворювання яких органів зустрічається найрідше?

– Таких локалізацій мало. В основному це деякі підвиди лейкозів.

Скільки дітей віком до 18 років мають діагноз «рак»?

– 6 дітей.

Як часто люди звертаються на пізніх стадіях захворювання?

– Серед усіх вперше виявлених 40-45 % звертаються у ІІІ-ІV ст. Так у 2017 році із 112хворих у ІІІ-ІV ст. звернулися – 46 хворих.

Скільки людей померли від «раку» у 2017 році?

– Щорічно від раку у нас в районі помирає 40-50 % від усіх вперше виявлених. Це ті хворі хворобу яких виявлено у ІІІ-ІV ст.

Ваші поради/рекомендації з даного питання.

– Основним заходом у виявленні раку на ранніх стадіях – це щорічне проходження профілактичних медичних оглядів. Жінкам обов′язково НЕОБ-

ХІДНО проходити огляд гінеколога. Також усім громадянам обов’язково проходити щорічно флюорографічне обстеження органів грудної клітки. Більше половини хворих із онкопатологією – це хворі у яких є візуальні форми раку. Це такі локалізації для діагностики, яких не потрібна складна апаратура. Сюди входить: рак шкіри,губи, ротової порожнини, щитовидної з-зи, молочної з-зи, шийки матки та прямої кишки. Для їх виявлення достатньо огляд лікаря, який потім направить на обстеження. І саме серед цих локалізацій часто зустрічаються занедбані випадки раку. У цьому році у 7 жінок діагностовано рак шийки матки, 3 з них у занедбаній стадії. Це жінки, які протягом 2 років не проходили обстеження у лікаря-гінеколога. Теж саме стосується раку молочної залози. Занедбані випадки раку виявляють в основному у жінок, які не проходять щорічно огляд гінеколога.

Здоров’я – це щоденна робота, яка обов’язково дає свої плоди

у вигляді хорошого самопочуття та високої тривалості життя.

Тому бережімо його: якщо буде здоров’я, все решта також буде.

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту