Рекомендації щодо створення фермерського господарства

Фермерське господарство є формою підприємницької діяльності громадян із створенням юридичної особи, які виявили бажання виробляти товарну сільськогосподарську продукцію, займатися її переробкою та реалізацією з метою отримання прибутку на земельних ділянках, наданих їм для ведення фермерського господарства, відповідно до Закону України «Про фермерське господарство».

Закон виділяє 2 види фермерських господарств: звичайне та сімейне, згідно з яким членами цього господарства можуть бути сім’я, родичі.

Право на створення фермерського господарства має кожний дієздатний громадянин України, який досяг 18-річного віку, виявив бажання створити фермерське господарство та має аграрну освіту, або стаж роботи в аграрній галузі.

Фермерське господарство без статусу юридичної особи організовується на основі діяльності фізичної особи-підприємця і має статус сімейного фермерського господарства, за умови використання праці членів такого господарства, які є членами його сім’ї відповідно до ст.3 сімейного кодексу України.

Особи, які бажають мати фермерське господарство сімейного типу,  збираються і складають між собою договір про його створення. Угода обов’язково підлягає нотаріальному посвідченню. У договорі повинні бути вказані основні параметри: режим користування господарським майном, порядок покриття збитків, розподілу витрат і прибутку і т. п.

Однією з умов створення фермерського господарства є наявність земельної ділянки.

Щоб розпочати роботу фермерського господарства, слід виконати низку послідовних кроків.

Крок перший. Для отримання у власність або в оренду земельної ділянки державної власності з метою ведення фермерського господарства громадяни звертаються з заявою до Головного управління Держгеокадастру у області та відповідно до органів місцевого самоврядування – об’єднананих територіальних громад.

Крок другий – проведення установчих зборів фермерського господарства, на яких мають вирішитись наступні питання:

– укладення засновниками фермерського господарства установчого договору, якщо дане господарство засновується більш ніж однією особою;

– затвердження членами фермерського господарства його статуту;

– вибори голови фермерського господарства;

– призначення відповідального за державну реєстрацію фермерського господарства.

Фермерське господарство може бути зареєстрованим за місцем проживання засновника або за місцем знаходження земельної ділянки.

 Крок третій – засвідчення нотаріусом підписів засновників у статуті та установчому договорі про створення фермерського господарства.

Здійснити реєстрацію юридичної особи у державного реєстратора.

Четвертий крок –  так звані, післяреєтраційні процедури. До них відносяться:

– реєстрація в органах статистики, отримання довідки з ЄДРПОУ;

– реєстрація у Державній фіскальній службі;

– реєстрація платником єдиного соціального внеску;

Крок п’ятий. Для здійснення реєстрації в органах статистики та отримання довідки з Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України (ЄДРПОУ) потрібно звернутися до органу статистики за місцем реєстрації юридичної особи.

Крок шостий. Підставою для взяття на облік в органі державної фіскальної служби є надходження до цього органу відомостей з відповідної реєстраційної картки на проведення державної реєстрації юридичної особи.

Крок сьомий. Фермерське господарство, як юридична особа, що використовує працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту), відповідно до законодавства є платником єдиного соціального внеску.

Взяття на облік здійснюється управліннями Пенсійного фонду України в районах, містах і районах у містах за місцезнаходженням фермерського господарства на підставі відомостей з реєстраційної картки, наданих державним реєстратором згідно із Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців» не пізніше наступного робочого дня з дня отримання зазначених відомостей.

Крок восьмий. Виготовленням печаток.

Крок дев’ятий. Відкриття банківського рахунку.

         Бажаємо успіхів!

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту