На комісії розглянули питання «земельних» боржників

Міська рада прийняла рішення застосували правовий механізм та впливати на недобросовісних землекористувачів, які без правовстановлюючих документів тривалий час користуються земельним ділянками. Вони ухиляються від вчасного укладання договорів оренди земельних ділянок, деякі з них, навіть, додумались «здавати» в оренду земельні ділянки комунальної власності. Подібні дії призводять до значних втрат бюджету, що в свою чергу негативно впливає на розвиток громади. У зв’язку з цим, міська рада проводить роботу щодо впорядкування використання земель на території громади. Міська рада наголошує, що принцип платності використання землі є обов’язковим для всіх власників землі та землекористувачів. Кошти у вигляді орендної плати надходять до міського бюджету.

22 березня відбулось засідання комісії міської ради з питань визначення та відшкодування збитків власникам землі та землекористувачам. Першим розглянули питання щодо розрахунку отримання неправомірної вигоди (нанесених збитків) ТОВ «Олевська сільгосптехніка» в результаті користування земельною ділянкою розташованою в м.Олевськ на вул. Покальчука,15 площею у 5,2 га.

У минулому році це питання вже виносилось на засідання комісії, тоді його розглядали без участі представників товариства, які проігнорували запрошення. Цього разу представник ТОВ Ковальчук Ю.В. з’явився на засідання комісії і висловив побажання співпраці. Ковальчук Ю.В. повідомив, що з 8.02.2017 року ПАТ ««Райагропромтехніка» реорганізувалась у ТОВ. У серпні була написана заява на виготовлення проектної документації на дану землю. Враховуючи це, комісією було запропоновано обрахувати суму нанесених збитків з цієї дати, згідно формули визначеної положенням про комісію. Коефіцієнт суми для земель, які використовуються під виробництво становить 3 %. Отож, сума боргу за весь рік становить 226 тис. грн, а якщо рахувати оплату із вересня, то це близько 75 тисяч гривень.

Представник товариства зазначив, що на території земельної ділянки є паркова зона, рекреаційні зони, які не відносяться до промисловості чи то виробництва, а тому їх потрібно обрахувати за іншим, нижчим, коефіцієнтом. На що йому відповіли, що за документами – це єдиний майновий комплекс, де чітко вказано цільове призначення земельної ділянки – під виробництво, щоб рахувати окремо, мають бути і окремі документації. Члени комісії запропонували оформити технічну документацію на ці ділянки згідно їх призначення, тоді питання вирішиться само собою. Представник товариства запропонував перенести розгляд питання у площину зібрання, щоб він зміг ознайомитися з усіма розрахунками. А ще досить переконливо запевняв, що хоче назавжди вирішити це питання, а не «ходити по судах».

Друге питання стосувалось тої ж сільгосптехніки за користування земельною ділянкою по вул. Олексія Береста, 44 (в минулому Енгельса площею 0,06 га. У реєстрі речових прав дане приміщення зареєстроване як їдальня. Згідно рішення сесії міської ради, за використання землі під закладами харчування орендна ставка становить 12% від нормативно-грошової оцінки. Це питання теж додатково розглядатимуть разом із наданими документами.

Третє питання стосувалось жителя села Лопатичі Михайла Чепури щодо розрахунку отримання неправомірної вигоди в результаті користування земельною ділянкою комунальної власності за адресою Зарічна, 5а. Дану ділянку громадянин використовує з 2013 року, оренда за користування земельною ділянкою сплачувалась по 2015 рік. Отож, було запропоновано сплатити збитки за 2016-2017 роки в сумі 1140 грн і заключити договір оренди з 2018 року. Громадянин Чепура погодився оплатити заборгованість і заключити договір оренди.

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту