Міський голова провів виїзні прийоми громадян у селах Лопатичі та Кам’янка

29 березня голова Олевської ОТГ Олег Омельчук провів виїзні прийоми громадян в селах Лопатичі та Кам’янка. На зустрічах із жителями були присутні заступник міського голови Яків Осипчук та завідуюча сектором відпрацювання УП та СЗН Тетяна Жеребило.

На прийом до міського голови прийшло близько 30 жителів села Лопатичі. Питань було багато, тому зустріч тривала близько 2 годин.

Першим прозвучало питання «Що буде з сільським ФАПом та медпрацівниками?». Міський голова зазначив, що прийнято закон про реформування сільської медицини: «Це не моя воля, чи Якова Миколайовича, чи Людмили Володимирівни… Ми за нього не голосували. Коли я був в інституті ім. Богомольця, де проводив нараду Президент України, ним було сказано, що реформу треба робити, медицина має бути якісною, має бути обладнання, приміщення, житло для лікарів, автомобіль, Інтернет. А також додав, що мінімальна медична послуга має бути в кожному населеному пункті, хай це буде медичний кабінет, але він має бути. Звісно, не завжди виходить так, як говорять, це знають всі. Ми затвердимо свою структуру і в кожному населеному пункті передбачимо медичний кабінет, або ФАП, або амбулаторію. Згідно реформування, на нашу громаду передбачено 6 амбулаторій. Обіцяють, що дадуть кошти на будівництво 4 амбулаторій. За попередньою інформацією, це буде Хочине, можливо це буде Зольня, Кишин та Новоозерянка. Але це лише попередня інформація, структура ще не затверджена. Конкретно ще нічого сказати не можна, але ми максимально відповідально підійдемо до цього питання.

Закривати медичний заклад в Лопатичах ніхто не буде (!), це я можу з впевненістю сказати. Щодо штату працівників, то, більш за все, із трьох медичних працівників залишиться два».

Щодо поточного ремонту доріг та мосту в селі, всі заявки прийнято та буде розглянуто. Для вирішенням даного питання та визначення об’єму робіт будуть направлені спеціалісти.

Цілком ймовірно, що в цьому році розпочнуть утеплювати Лопатицьку ЗОШ, про це теж повідомив Олег Омельчук. У 2017 році була виготовлена документація на термосанацію школи, яким передбачено заміна та утеплення даху, утеплення стін. Оскільки на це потрібно не менше 8 млн грн, то реалізацію проекту розділять на 2 роки.

Читайте також “В Лопатицькому ДНЗ добудували актовий зал”  та “Ремонт загальноосвітньої школи в с. Лопатичі”

Наступне питання стосувалось харчування дітей. «Держава взяла на себе зобов’язання харчувати дітей відповідних категорій, УП та СЗН проводить тендер (не органи місцевого самоврядування). Я теж не розумію чому так стається, що коли провели тендер, потім хтось обов’язково позивається і цей тендер закривають. Звісно, якби дітей харчували було б краще, але ми за це не відповідаємо і вплинути не можемо», – зазначив Олег Васильович.

Піднімали місцеві жителі і питання  місцевого сміттєзвалища, яке щороку переростає в стихійне. Міський голова наголосив, що в селах планується розпочати подворовий вивіз сміття, а на території сміттєзвалища поблизу села Рудня-Бистра до кінця року планують встановити сортувальну лінію. Закликав всіх лопатичан дбати про порядок в селі та не засмічувати його. А за порушення Правил благоустрою, в тому числі вивезення сміття на поле, в ліс, будуть штрафувати.

Чи є в планах міської ради створення робочих місць?, таким було наступне питання. Його Олег Васильович назвав складним та важливим для розвитку громади. Однак, за його словами, поки що не має інвестора, який хотів би створити підприємство на 100 чи 200 робочих місць.

Звучало питання про виділення землі учасникам АТО. За словами голови громади, всі учасники АТО хочуть отримати землю в Олевську, однак стільки землі в місті не має, коли і чи з’являться нові території під забудову теж складно сказати. Для того, щоб розширити межі міста, міська рада замовила розробку Генерального плану, згідно якого мало «з’явитись» додаткових 200 га, але, як виявилось, межі міста «зажаті» паями людей. В управлінні земельних відносин дане питання ще вивчають. «Я б радив писати заяви на отримання земельних ділянок за місцем проживання, наприклад, в селах, тоді це питання вирішиться швидше», – додав він.

Міський голова попросив жителів з розумінням ставитися до проблем та темпів їх вирішення. Мовляв, бюджет не безмежний, і окрім Лопатич є ще 53 населені пункти. Варто нагадати, що минулого року на село витратили 1 млн грн., а це один із найвищих показників.

Питань та звернень в жителів Камянки було в рази менше. Жителі вулиць Ковалівська та Лесі Українки звернулися із проханням поточного ремонту дороги. Міський голова зазначив, що доведеться зачекати сприятливих погодних умов, щоб зійшла вода, а потім дороги підсипуть та прогрейдують. Адміністрація школи написала звернення про заміну паркану біля школи, який знаходиться, за їх словами, в напівзруйнованому стані та придбання сучасного комп’ютерного класу. Також розглянули звернення щодо освітлення деяких вулиць та мосту. За словами в.о. старости питання вже вирішується, попередньо проведено розрахунки та зроблено замовлення матеріалів.

Ще одна жителька села звернулась за допомогою придбати слуховий апарат своєму синові. Олег Васильович порадив написати заяву на матеріальну допомогу. Мовляв,  цієї суми навряд чи вистачить на придбання апарату, але хоч частину витрат вдасться покрити.

Читайте також “Міський голова поспілкувався з жителями сіл Юрове та Сущани”

Вдалося побувати у світлиці села Камянка

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту