STOP БУЛІНГ!!!!!!!!!

Булінг – це небажана агресивна поведінка дітей шкільного віку, яка призводить до цькування дитини іншою дитиною або групою дітей з метою приниження, залякування та демонстрації сили.

Жертвою булінгу може стати будь-яка дитина, не дивлячись на те, якою сильною або здібною вона не була б. Однак найчастіше жертвами стають ті, хто найбільше виділяється (дивно одягнений, дивно поводиться, неохайний тощо). Також потенційними жертвами можуть стати ті, хто швидко втрачає самоконтроль, легко піддається емоціям. Булерами ж найчастіше стають діти, які ростуть без заборон та авторитету батьків, але ж в той час їм не вистачає уваги і поваги дорослих. Їм весь час доводиться самостверджуватися за рахунок інших людей, доводити власну перевагу.

Психологічні ознаки булінгу:

  • у дитини мало або взагалі немає друзів;
  • боїться ходити до школи/брати участь у заходах з однолітками;
  • ходить до школи довгим «нелогічним» шляхом;
  • втрачає інтерес до навчання/починає погано вчитися;
  • приходить додому сумна, зі сльозами;
  • постійно відмовляється йти до школи, посилаючись на погане самопочуття;
  • погано спить;
  • втрачає апетит, стає тривожною, має низьку самооцінку;
  • просить додаткові гроші на кишенькові витрати (щоб відкупитися від агресії).

 

На що звернути увагу батькам

Зазвичай, діти тримають образи в собі, не показують свій страх чи біль. Тому батькам варто звернути увагу на деякі факти:

  1. Іграшки.

Якщо ви помітили, що дитина приносить із школи поломані іграшки – поговоріть із нею. Потрібно встановити причину – чи не була випадковість під час гри, чи хтось зламав їх навмисно.

  1. Рюкзак.

Рюкзак – порваний, брудний чи взагалі зі сміттям всередині – це вже тривожний «дзвіночок» для батьків. Така поведінка однолітків дитини є проявом агресії та спробою приниження.

  1. Соціальні мережі.

Зараз майже кожна дитина має телефон із доступом до інтернету, тому булінг набрав нової форми – кібербулінг. Звичайно, влазити в особистий простір дитини не варто, але слідкувати за її сторінками – можна.

  1. Зошити та підручники.

Підлітки люблять робити «западляки» – розлити чорнило у зошит чи вирвати декілька цінних сторінок, але не кожна дитина себе відстояти.

  1. Зовнішність.

Жуйку з одягу вивести важко, а з волосся – лише якщо обстригти пасмо. Кривдники це знають, тому й намагаються «вдарити» по самооцінки.

  1. Одяг.

«Ненароком» вилитий на білу блузку сік чи обмазаний крейдою піджак – це не дитячі жарти, а прояв агресії.

  1. Відео у соцмережах.

Якщо ви випадково натрапили на відео, де над дитиною знущаються, не сваріть її. Вона у цьому випадку не винна, і наразі потребує вашої підтримки та захисту.

  1. Синці та подряпини.

Батьки, які піклуються про свою дитину,не зможуть цього пропустити. Булери перейшли у наступ. Поспілкуйтеся з дитиною, а також із класним керівником. Не залишайте ситуацію без вирішення.

Шановні батьки!

Спілкуйтеся з дітьми. Тоді Ваші діти не залишаться наодинці з проблемою, а обов’язково звернуться за допомогою.

Булінг – це ситуація, яка може статися з кожним. Головне – не бути байдужим, ні батькам, ні однокласникам.

 

Комунальна установа «Центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Олевської міської ради» 

м. Олевськ, вул. Володимирська, , тел. 2-16-65

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту