Заборону продажу алкоголю в нічний час врегульовано на законодавчому рівні

Проблема зловживання алкоголем є досить актуальною, соціальною і медичною проблемою. Навіть малі дози вживання алкоголю призводять до негативних наслідків: травмування та позбавлення працездатності, розпаду сім’ї, асоціальності, втрати духовності та повної деградації людини у суспільстві.

Масштаби неприємностей від впливу алкоголю вражають, тому цю проблему цілком справедливо вважають соціальним злом. Найбільш незахищене від даних негативниз наслідків підростаюче покоління: діти, підлітки, молодь, серед яких – майбутні батьки. Алкоголь особливо згубно впливає на несформований організм, отруюючи токсинами і поступово руйнуючи його.

Щорічно в Україні через алкоголізм помирає понад 40 тис. людей. Невтішна ситуація з вживанням алкоголю серед підлітків – понад 83% з них вже мали досвід вживання спиртних напоїв. В ході соціологічних опитувань майже 35% підлітків зазначили, що їм легко або дуже легко придбати алкогольні напої.

      22 березня 2018 року Верховна Рада України прийняла Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо надання органам місцевого самоврядування повноважень встановлювати обмеження продажу пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових», який був  підписаний Президентом України 23 квітня 2018 року та  набрав чинність  25 квітня 2018 року.

Даний  Закон № 2376-VIII передбачає внесення змін до  ряду  законодавчих документів, а саме:

      До статті 15-3 Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів»  визначено, що орган місцевого самоврядування в межах відповідної адміністративної території може  встановлювати заборону продажу алкоголю суб’єктам господарювання  у визначений відповідно рішення  час доби;

    До статті 26 Закону України  № 280/97-ВР «Про місцеве самоврядування в Україні» включено новий пункт 441, яким до виключної компетенції  органу місцевого самоврядування віднесено встановлення на пленарних засіданнях заборони продажу  пива (крім безалкогольного), алкогольних,  слабоалкогольних напоїв, вин столових суб’єктами господарювання у визначений час, крім закладів ресторанного господарства.

    До статті 156 Кодексу України про адміністративні правопорушення, встановлюється розмір штрафу (від тридцяти до ста неоподаткованих мінімумів доходів громадян) за торгівлю алкогольними напоями у заборонений рішенням органу місцевого самоврядування час доби.

      З метою вирішення питання зниження рівня вживання алкогольних напоїв, охорони здоров’я населення   виникла необхідність встановити обмеження на продаж алкогольних напоїв в нічний час.  Відділом економічного розвитку,  транспорту, туризму, інвестицій та комунальної власності міської ради розроблено проект рішення «Про обмеження продажу пива (крім безалкогольних), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових на території  Олевської ОТГ». На даний час проект даного рішення знаходиться на розгляді в Житомирському обласному територіальному відділенні Антимонопольного комітету України.

Про обмеження продажу пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових на території Олевської ОТГ 

      Антоніна Ніколайчук

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту