Впровадження інструменту «Бюджет участі» в Олевській міській об’єднаній територіальній громаді

У березні цього року Олевська міська об’єднана територіальна громада (далі – Олевська ОТГ) вирішила взяти участь у конкурсі з відбору громад для участі у проекті «Бюджет участі як інструмент розвитку громади», який реалізовується за підтримки  Програми «U-LEAD з Європою», що спільно фінансується Європейським Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією.

Варто також зазначити, що Бюджет участі (громадський бюджет) – це демократичний процес, який надає можливість кожному жителю громади брати участь у розподілі коштів місцевого бюджету через створення проектів для покращення власного міста, села. Саме механізм громадського бюджету дозволяє пересічним громадянам активно брати участь у процесі розподілу бюджетних коштів і використання їх саме на ті справи чи проекти, які, на їх думку, є найкориснішими та найактуальнішими для місцевої спільноти.

Пізніше Олевську громаду відібрали до числа 6 ОТГ України, які зможуть отримати зйомку промо-ролика про громаду, який можна буде використати для просування та поширення інформації про власну громаду, а також співфінансування на реалізацію проекту або проектів, які мешканці громади визначать найбільш необхідними для реалізації на даний момент. На сьогоднішній день робоча група спеціалістів виконавчого апарату міської ради готує Положення про Бюджет участі, з яким згодом можна буде ознайомитися на офіційному сайті Олевської міської ради та в соціальних мережах.

У чому ж полягають основні моменти громадського бюджету? Ключові моменти можуть відрізнятися залежно від громади, але загальна схема така:

  1. Ідею проекту може запропонувати будь-який повнолітній мешканець міста.
  2. Для подальшого опрацювання цієї ідеї необхідно зібрати певну кількість підписів (зазвичай від 20 до 100).
  3. Необхідно підготувати опис проекту та кошторис проекту.
  4. Проект повинен пройти фахову експертизу робочої групи щодо того, чи може він дійсно бути реалізований.
  5. Після цього проект допускається до конкурсу і відбувається етап агітації.
  6. Фактично паралельно з етапом агітації відбувається етап голосування (електронного, паперового, змішаного), який переважно триває два тижні.

Реалізація інструменту «Бюджету участі» в Олевській ОТГ направлена на те, аби сформувати довіру громадян до місцевої влади та сприяти кращому розумінню процесів управління містом та іншими населеними пунктами, створювати ефективний механізм взаємодії місцевої влади та жителів міста в бюджетному процесі, допомагати у визначенні та вирішенні проблем, які найбільше хвилюють жителів міста, села чи мікрорайону.

Слідкуйте за подальшими публікаціями про «Бюджет участі» на нашому сайті, готуйте свої проекти, знаходьте однодумців, а спеціалісти Олевської міської ради завжди готові Вам допомогти.

Зробімо разом нашу громаду кращою!  

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту