Про реформу у системі забезпечення технічними засобами реабілітації осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших окремих громадян

На  засіданні  Уряду  14  березня  2018 року  прийнято  постанову  Кабінету  Міністрів України № 238 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України». Цією постановою, реформовано Порядок забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших окремих категорій населення, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 5 квітня 2012 року № 321. Новою редакцією Порядку передбачено ефективний розподіл повноважень органів виконавчої влади щодо забезпечення осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших окремих категорій населення (далі – особи з інвалідністю) технічними та іншими засобами реабілітації (далі – ТЗР), запровадження адресного підходу до забезпечення ними осіб зазначеної категорії виробами та нового механізму їх фінансування.

Цей Порядок визначає механізм:

  1. Безоплатного забезпечення осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших окремих категорій населення технічними та іншими засобами реабілітації;
  2. Виплати особам з інвалідністю, дітям з інвалідністю та іншим окремим категоріям населення грошової компенсації вартості за самостійно придбані технічні та інші засоби реабілітації (далі – компенсація);
  3. Безготівкового перерахування коштів підприємствам, що виконали індивідуальні заявки осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших окремих категорій населення на виготовлення технічних та інших засобів реабілітації, надання послуг з їх ремонту.

Дія цього Порядку не поширюється на осіб, інвалідність яких пов’язана з трудовим каліцтвом, що настало внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання.

До технічних та інших засобів реабілітації, якими забезпечуються особи з інвалідністю, діти з інвалідністю та інші окремі категорії населення через структурні підрозділи з питань соціального захисту населення районних держадміністрацій, виконавчі органи міських, районних у містах рад (далі – органи соціального захисту населення), належать:

      – протезно-ортопедичні вироби, в тому числі ортопедичне взуття;

     –  спеціальні засоби для самообслуговування та догляду;

     – засоби для пересування;

      – допоміжні засоби для особистої рухомості, переміщення та підйому;

      – меблі та оснащення;

      – спеціальні засоби для орієнтування, спілкування та обміну інформацією.

До технічних та інших засобів реабілітації, за які за бажанням особи з інвалідністю, дитини з інвалідністю, іншої особи або їх законних представників виплачується компенсація, належать:

– допоміжні засоби для особистої рухомості, переміщення та підйому;

– спеціальні засоби для орієнтування, спілкування та обміну інформацією;

– протези молочної залози, ліфи для кріплення протезів молочної залози, в тому числі спеціальні ліфи для занять фізичною культурою і плаванням (купальник), ортези на верхні кінцівки, зокрема компресійні рукави при лімфодемі;

– друге крісло колісне.

Особи з інвалідністю та діти з інвалідністю забезпечуються технічними та іншими засобами реабілітації відповідно до індивідуальної програми реабілітації . Зазначеними засобами (крім засобів для пересування) забезпечуються також діти віком до 18 років з вадами слуху, зору, опорно-рухового апарату.

Отже, основними завданнями проведення реформи є:

– передання повноважень з фінансування забезпечення ТЗР осіб з інвалідністю від Фонду соціального захисту інвалідів до органів соціального захисту населення. Внаслідок цього запроваджується індивідуальне замовлення на виготовлення або постачання протезів верхніх та нижніх кінцівок, ортезів шарнірних нижніх кінцівок та крісел колісних на основі укладання тристороннього договору між особою з інвалідністю, підприємством та органом соціального захисту населення. Інших виробів – на основі двостороннього договору між підприємством та органом соціального захисту населення.

– запровадження використання електронного каталогу – класифікатора ТЗР, який формується Українським науково – дослідним інститутом протезування відповідно до класифікаційних угруповань за функціональними та конструктивними ознаками зазначених засобів (далі – УкрНДІпротезування), для реалізації можливостей вибору особою з інвалідністю ТЗР.

Каталог розміщено на веб-порталі Міністерства;

– запровадження нових способів забезпечення ТЗР, зокрема, шляхом виплати, за бажанням особи з інвалідністю, компенсації за самостійно придбані окремі вироби. Виплата компенсації здійснюється у межах відповідних бюджетних призначень та в порядку черговості на підставі фіскального чека,що підтверджує придбання виробу за фактичною вартістю виробу,у розмірі не вище граничної ціни засобу,встановленої Мінсоцполітики.

Крім цього, до Порядку внесені зміни щодо переліку ТЗР та послуг, якими забезпечуються особи з інвалідністю за рахунок бюджетних коштів, термінів видачі направлення, вибору підприємства, розміщення та виконання замовлення.

За більш детальною інформацією щодо забезпечення технічними засобами реабілітації та  виплати компенсації за самостійно придбані вироби звертатись до управління соціального захисту населення Олевської райдержадмінісрації за адресою: м.Олевськ вул..Привокзальна, 5 кабінет №7 або за телефоном 2-17-70

 

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту