Депутати затвердили Положення про бюджет участі

Депутатами було затверджено Положення про громадський бюджет (бюджет участі) Олевської міської об’єднаної територіальної громади, який надає можливість кожному жителю брати участь у розподілі коштів місцевого бюджету через створення проектів для покращення громади.

Відповідне рішення прийняли на сесії міської ради 9 серпня.

Олевську громаду відібрали до числа 6 ОТГ України, які спільно з «U-LEAD з Європою» та Західноукраїнським ресурсним центром впровадять реалізацію проекту «Бюджет участі» та зможуть отримати зйомку промо-ролика про громаду.

Бюджет участі – це частина міського бюджету Олевської міської об’єднаної територіальної громади, спрямована на демократичний процес, який надає можливість кожному жителю брати участь у розподілі коштів місцевого бюджету через створення проектів для покращення міста та голосування за них.

Основна його ідея полягає у залученні громадян безпосередньо до процесу прийняття рішень з розподілу бюджетних коштів на реалізацію їх власних проектів. Фактично – це використання норм прямої демократії, що має на меті покращити рівень комунікації між людьми та між громадою і владою.

Автором проекту може бути будь яка особа, яка досягла 16-річного віку, є громадянином України, яка створила ідею щодо покращення Олевської ОТГ, оформила її у вигляді проекту у спосіб, передбачений в положенні про громадський бюджет Олевської ОТГ.

Проекти, реалізація яких відбуватиметься за рахунок коштів громадського бюджету, може стосуватись лише одного об’єкта, що належить до комунальної власності (наприклад, вулиці, парку, установи: школа, поліклініка, дитячий садочок тощо), та є загальнодоступним для всіх мешканців громади.

Координаційна рада на своєму засіданні, відповідно до результатів голосування, формує рейтинг проектів та визначає перелік проектів, рекомендованих до фінансування за кошти громадського бюджету.

Положення було затверджено одноголосно – 19 «за».

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту