На телеканалі 1+1 показали сюжет про човен-довбанку

14 серпня на телеканалі 1+1 в ефір вийшов сюжет про подорож краєзнавця з Олевська Юрія Халімончука і українського археолога Андрія Петраускаса, які подорожуючи по Дніпру з прапором Олевська, вивчали старовинні методи будівництва човнів.

Археологи виготовляли човен-довбанку, нарощували борти протягом року в Олевську, на урочищі «Бабина гора». Сам човен був видовбаний вручну з цілого стовбура тополі за технологією древніх слов’ян, тобто без використання сучасних інструментів. Саме так пересувалися Дніпром наші предки. Цей човен – це точна копія древлянської лодії, але в маштабі один до двох, тому що, великих дерев в Україні тяжко знайти.

“Це унікальна можливість відчути те, що відчували наші предки, реально відчути себе справжнім древлянином”, – пояснює у сюжеті Юрій Халімончук.

А вже наступного року археологи планують з Коростеня по річкам Уж, Прип’ять та Дніпро дійти до Києва – тим самим  історичним шляхом, яким пливли свати від князя Мала до княгині Ольги. Але спочатку  ще треба домовитися з Білоруссю про перетин кордону. колись цебула одна держава Київська Русь, а тепер це різні країни.

 

 

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту