Інформаційна кампанія «Візьміть дитину у родину»

Якщо Ви бажаєте прийняти дитину сироту, дитину позбавлену батьківського піклування у власну сім’ю, Ви маєте знати про сімейні форми виховання:

-усиновлення;

-опіку(піклування);

– прийомну сім’ю;

– дитячий будинок сімейного типу.

УСИНОВЛЕННЯ – це прийняття усиновлювачем у свою сім’ю дитини на правах сина чи дочки, що здійснене на підставі рішення суду. Згідно з сімейним законодавством України усиновлення допускається у відношенні неповнолітніх дітей – і тільки (виключно) в їх інтересах. Усиновлення є правовим актом, у результаті якого дитина набуває нових батьків і родичів та припиняється юридичний зв’язок дитини з біологічною родиною. Переважне право на усиновлення дитини мають:

– родичі, незалежно від їх місця проживання;

– особи, в сім’ї яких дитина проживала чи проживає;

– особи, які усиновляють кількох дітей, що мають родинні стосунки(братів, сестер);

– переважне право на усиновлення дітей також має подружжя.

Усиновлена дитина втрачає статус дитини – сироти та дитини позбавленої батьківського піклування.

ОПІКА(ПІКЛУВАННЯ) – встановлюється для виховання дітей, які внаслідок смерті батьків, позбавлення батьків батьківських прав, при прийнятті рішення про відібрання в них дитини і передачу її під опіку, хвороби батьків чи інших причин залишилися без батьківського піклування, а також для захисту особистих і майнових прав та інтересів таких дітей. 

Опіка встановлюється над дітьми, які не досягли 14-ти років і залишилися без батьківського піклування;

піклування – над неповнолітніми дітьми з 14 до 18 років.

Опікун(піклувальник) призначається з осіб, близьких дитині, або інших осіб, з огляду на їх можливість виконувати опікунські обов’язки.

Переважне право стати опікунами дитини надається:

– родичам дитини, незалежно від їх місця проживання;

– особам, в сім’ї яких проживає дитина.

ПРИЙОМНА СІМЯ – сім’я або окрема особа, яка не перебуває у шлюбі, що добровільно за плату взяла на виховання та спільне проживання від одного до чотирьох дітей-сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування.

ДИТЯЧИЙ БУДИНОК СІМЕЙНОГО ТИПУ – окрема сім’я, що створюється за бажання подружжя або окремої особи, яка не перебуває у шлюбі, які беруть на виховання не менш як 5 дітей-сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування. Загальна кількість дітей(власних та вихованців) у дитячому будинку сімейного типу не повинна перевищувати 10 осіб.

В прийомній сім’ї, дитячому будинку сімейного типу діти перебувають до досягнення ними 18 – річного віку, а в разі навчання та продовження навчання – до його закінчення, але не пізніше досягнення ними 23 –річного віку.

До дитячого будинку сімейного типу в першу чергу влаштовуються діти, які перебувають між собою у родинних стосунках, за винятком випадків, коли за медичними показаннями, або з інших причин не можуть виховуватись разом.

Діти влаштовані під опіку(піклування), прийомну сім’ю, дитячий будинок сімейного типу, зберігають статус дітей-сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування, та можуть бути усиновлені.

ТОЖ ЯКЩО ВИ:

Провели дітей у доросле життя і у Вашому будинку стало пусто без дитячого сміху, голосів…

АБО ВИ:

Щасливі у сімейному житті, виховуєте дітей, але хочете щоб Ваша сім’я іще поповнилася…

Відчуваєте в собі сили виховувати більше дітей…

А ТАКОЖ ВИ:

Вважаєте, що проблема дітей-сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування – це справа не лише держави.

Вірите, що кожна людина здатна змінити життя хоча б однієї покинутої дитини, прийнявши її у свою сім’ю, подарувавши їй дитинство, батьківську любов та тепло…

ЗНАЙТЕ, що Ви саме та людина, на яку ми чекаємо! Саме Ви можете допомогти здійснитись дитячим мріям про люблячих батьків, сім’ю, усиновивши покинуту дитину, або встановивши над нею опіку(піклування), взявши її на виховання у прийомну сім’ю, дитячий будинок сімейного типу.

ЩО ДЛЯ ЦЬОГО ПОТРІБНО?

Звернутися до комунальної установи «Центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Олевської міської ради», де спеціалісти нададуть вам вичерпну інформацію про сімейні форми виховання дітей, стануть Вашими порадниками, помічниками, допоможуть Вам і дитині знайти одне одного!

Центр знаходиться за адресою: вулиця Володимирська, 1, м. Олевськ,

тел.2-16-65.

                                            Помін Т.І., заступник директора

КУ «ЦСССДМ Олевської міської ради»

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту