Жертвами торгівлі людьми стали понад 230 000 українців

Щороку мільйони людей в усьому світі стають жертвами обману й потрапляють до рук торгівців людьми. Торгівля людьми має безліч форм і не знає кордонів.

«У ситуацію торгівлі людьми може потрапити будь-хто: старі й молоді, чоловіки й жінки, українці й іноземці», ― зазначає д-р Томас Лотар Вайс, голова Представництва МОМ, Агентства ООН з питань міграції, в Україні. Торгівці людьми часто залишаються безкарними, їхні злочини не отримують достатнього розголосу. Згідно з дослідженням МОМ, з 1991 року жертвами торгівлі людьми стали понад 230 000 українців. «Багато людей охоче погоджуються на сумнівні пропозиції роботи, не розуміючи, що вони можуть потрапити в руки торгівців людьми, ― говорить Томас Вайс. Треба покласти цьому край».

30 липня міжнародна спільнота відзначає Всесвітній день протидії торгівлі людьми, мета якого ― поширювати інформацію про сучасне рабство, привертати увагу до тяжкого становища постраждалих та захищати їхні права. Цього року Представництво МОМ в Україні долучилося до національної інтерактивної інформаційно-просвітницької акції, що її проводить Міністерство соціальної політики України та організовує Національний превентивний механізм. 30 липня на Майдані Незалежності МОМ Україна встановила інтерактивний лабіринт.

«Лабіринти можливостей», що їх встановлено не тільки в столиці, а й у кожному обласному центрі України, ― це інтерактивні тематичні квести. Потрапивши до лабіринту, відвідувачі мають знайти вихід, при цьому уникнувши всіх можливих ризиків, що можуть призвести до ситуації торгівлі людьми. Усі сценарії побудовано на реальних історіях. На тих учасників квесту, котрі обирають правильні відповіді й приймають правильні рішення, біля виходу чекають співробітники МОМ чи партнерських НУО, готові надати інформацію про торгівлю людьми і відповісти на запитання. Водночас ті, хто приймає ризиковані пропозиції, потрапляють до іншого виходу, де їх зустрічають представники Міністерства соціальної політики, що відповідають за надання статусу та допомогу постраждалим від торгівлі людьми. Вони й розповідають учасникам квесту, до чого могли б призвести такі рішення в реальному житті, а також надають їм інформацію про права й можливості для постраждалих від торгівлі людьми, зокрема про допомогу, яку можна отримати від держави, міжнародних організацій та громадянського суспільства.

Мета лабіринту ― формувати критичне ставлення до сумнівних пропозицій щодо працевлаштування, розвивати здатність спокійно мислити в ситуаціях емоційного тиску, а також надати учасникам можливість перевірити свої знання щодо безпечної міграції та працевлаштування за кордоном.

Україна ― країна походження, транзиту та призначення в торгівлі чоловіками, жінками та дітьми. З 2000 року Представництво МОМ в Україні надало всебічну підтримку з реінтеграції понад 14 000 постраждалих від торгівлі людьми. У 2018 році, станом на кінець липня, МОМ зафіксувала 582 випадки торгівлі людьми в Україні.

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту