На сесії районної ради вирішували долю комунальної аптеки

24 квітня на сесії районної ради обговорили виділення комунальній аптеці коштів з вільного залишку районного бюджету 100 000 гривень. Раніше відповідне рішення вже приймалось на рівні району і це не перше перераховування коштів аптеці на погашення боргів. Наразі КП «Олевська Центральна районна аптека №32» знаходиться у власності Олевської районної ради.

Голова районної ради Віктор Троц закликав присутніх підтримати аптеку. За його словами, в минулому році на дану аптеку виділяли 150 тисяч гривень, у поточному, 2019 році, вже виділили 100 тисяч грн., ще стільки ж планували виділити на вищезгаданій сесії (тобто, в загальному за цей рік мало бути 200 тисяч грн. фінансової підтримки). Голова райради зауважив, що постійно грошову підтримку вони не зможуть надавати, тому необхідно робити певні кроки для того, щоб аптека змогла працювати сама на себе.

Ще 14 лютого депутати міської ради прийняли рішення про прийняття у комунальну власність та на баланс Олевської міської ради аптеки із зазначенням, що у разі прийняття до комунальної власності та на баланс міської ради, об’єкт буде використаний без зміни цільового призначення. При цьому потрібно буде лише внести зміни до статуту, де замінити власника. Разом з тим, головна мета Олевської міської ради: аптека має працювати та виконувати державні програми, щоб всі жителі району мали можливість отримувати якісну послугу.

На сесії районної ради був присутній заступник міського голови Яків Осипчук, який зауважив, що перед тим, як голосувати, завідувач аптеки має назвати суму заборгованості на сьогоднішній день. Він наголосив на тому, що районна рада може передати аптеку на баланс міської ради, як більшість інших закладів у громаді та додав: «Олевська міська рада має можливість провести аудит, визначити причину чому банкрутує наша аптека і, відповідно, виділити кошти з місцевого бюджету, щоб все-таки було продовження роботи нашої аптеки».

Завідувач аптеки Ольга Суднач приголомшила всіх присутніх озвученою сумою боргу – більше півмільйона гривень! У своєму виступі вона повідомила, що на даний момент сума заборгованості сягнула 650 тисяч гривень та додала: «Комунальна аптека просить районну раду підтримки для поповнення власних обігових коштів у розмірі 400 тисяч гривень, а саме для придбання медикаментів, щоб забезпечити виконання трьох важливих державних програм: чорнобильська програма, Доступні ліки, забезпечення хворих наркотичними та психотропними лікарськими засобами та з метою збереження комунального підприємства і недопущення припинення його діяльності. Підприємство на даний час в умовах ринкової конкуренції, а саме: в Олевську працює 13 приватних аптек, опинилося у скрутному фінансовому становищі, з якого самотужки не можемо вийти. У зв’язку з відсутністю власних обігових коштів, комунальна аптека неспроможна проводити своєчасні розрахунки за отримані медикаменти, а також здійснювати нову закупівлю медикаментів. При позитивному рішенні, фінансова допомога буде спрямована на придбання медикаментів».

За інформацією завідувача аптеки, раніше у комунальному підприємстві була проведена оптимізація: закрито 9 аптечних пунктів району, про що повідомляли районну раду, працівників центральної районної аптеки №32 переведено на неповні ставки, проведено скорочення посад – 12 осіб. Так як, за інформацією завідувача, наразі працює в комунальній аптеці 12 працівників, можна зробити висновок, що було скорочено 50% працівників.

Заступник міського голови Яків Осипчук зауважив, що при заборгованості у 650 тисяч гривень, 200 тисяч, виділені районною радою, не вирішують даної проблеми і що у терміновому порядку потрібно проводити аудит для того, щоб визначити причину збитковості підприємства і уникнути збільшення заборгованості. «Суми у 200 тисяч вам не достатньо, ви просто закриєте певну фірму, яка вам поставить ще на місяць медикаментів і знову через місяць ви зберетеся у залі засідання районної ради», – додав він.

Завдяки влучним запитанням голови бюджетної комісії районної ради Ігоря Черниха, вдалось дізнатися від завідувача аптеки, що річний оборот коштів складає 7 198 000, фонд заробітної плати при цьому –  80 тис. грн. за місяць, ремонтів у комунальній аптеці не проводилося. Як повідомила Ольга Суднач, заборгованості по заробітній платі немає. Кошти необхідно повернути постачальникам товарів, разом з тим цей товар вже проданий, а в аптеці залишилось медикаментів на 100 тис. грн. Перша заборгованість виникла у минулому році, остаточної причини все ще не встановлено.

Завідувач погодилась, що за 200 тисяч фінансової допомоги підприємство не стане прибутковим, а також зауважила, що не заперечує, щоб комунальне підприємство було передане на баланс міської ради.

Депутат районної ради Володимир Рабош прокоментував: «У мене виникає дві думки: або аптека штучно доводиться до банкрутства, або вона не може вижити в умовах ринкової конкуренції… Ці 200 тисяч вас не врятують..  За рахунок податків Радовля вас утримувати я не бачу ніякої логіки».

Заступник голови районної ради зауважив, що розпочата процедура продажу житла, що знаходиться в приміщенні аптеки по вул. Володимирська, 9. Голова районної ради зазначив, що передати комунальну аптеку на баланс міської ради вони згодні, але пізніше, після того, як продадуть вищезгадану квартиру.

Яків Миколайович зазначив на тому, що заборгованість й надалі може рости і якщо на даному етапі міська рада готова взяти на свій баланс комунальну аптеку і зробити все, для того, щоб вона функціонувала, то у подальшому стоїть питання чи не стане борг такої загальної суми, що його вже не можна буде покрити. Він наголосив, що Олевська міська рада готова отримати на баланс комунальну аптеку у найближчий термін.

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту