Увага! Мешканцям міста Олевськ!

10 травня 2019 року подію (горіння бочки з отрутохімікатами) на околиці м. Олевськ  районною комісією було класифіковано як надзвичайна ситуація. На моє прохання про допомогу до ліквідації наслідків горіння отрутохімікатів, миттєво долучився і взяв питання під особистий контроль  народний депутат України Сергій Пашинський.

З головного управління ДСНС України в місто Олевськ було відправлено профільних спеціалістів та мобільну лабораторію для проведення експрес-аналізу повітря та ґрунту на вміст небезпечних для здоров’я людей речовин.

Роботи лабораторії проводилися 10 травня з 22.00 і були завершені 11 травня  о 7.15. За результатами аналізів:

  • хімічних речовин в повітрі не виявлено
  • хімічних речовин в поверхні ґрунтів не виявлено

Виявлено речовини впливу: мурашина кислота та дипропіламін.

11 травня о 9.00 год.за результатами аналізів була проведена нарада з представниками ДСНС Житомиської обл. та спеціалістами Олевського міжрайонного лабораторного відділ ДУ “Житомирський обласний лабораторний центр МОЗ України”. Під час обговорення представниками даних служб, було констатовано відсутність потреби закриття школи, евакуації населення тощо.

В той же час, в результаті аналізів виявлена токсична речовина дипропіламін.  На жаль, органи, які відповідають за цивільний захист населення в разі виникнення надзвичайних ситуацій даного направлення, не здійснюють адекватного та оперативного втручання у вирішення ситуації, мною, як головою громади, підготовлено звернення до голови комітету Верховної Ради України  з питань національної безпеки і оборони Сергія Пашинського. У звернені ми просимо сприяння у вирішенні питання ліквідації місць зберігання токсичних отрутохімікатів (шляхом перетарування та вивезення для утилізації), по всій території нашого району, яких за результатами інвентаризації від 20.12.2012 р. налічується близько 32 тонни (за візуальним показником).

На момент проведення наради, відсутні висновки експертизи ДУ «Житомирська обласна фіто санітарна лабораторія» щодо виявлення перевищення гранично допустимих концентрацій в зразках ґрунту, які були відібрані 06. 05. 2019р.

Станом на 14.30 год.11 травня стало відомо, що для уникнення бюрократичних процедур та з метою якнайшвидше приступити до ліквідації хімікатів на території ВАТ Олевський агрохім, за сприяння БО «Благодійний Фонд Сергія Пашинського» в найкоротші терміни буде закуплено та передано спеціальні ємкості для консервації небезпечних хімічних речовин.

Міський голова Олег Омельчук

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту