Підсумки проведення конкурсу на кращу проектну пропозицію виготовлення скульптурної композиції Тарасу Бульбі-Боровцю

Відповідно до Програми, затвердженої рішенням ХХХVII  сесії Олевської міської ради VІІ скликання від 14.02.2019 року, було оголошено та проведено конкурс, у якому взяли участь лише двоє учасників. Творча група з м. Рівного у складі архітектора В.П. Дем’янової, скульпторів В.І. Стасюка та Т.Е. Бурика та С.В. Бабков з с. Зарічани Житомирського району.

У зв’язку з цим, було прийнято рішення провести спільне засідання експертів та членів журі конкурсу. Засідання відбулося 5 червня. У ньому взяли участь заступник директора департаменту регіонального розвитку облдержадміністрації, головний архітектор області В.Х. Мединський, начальник відділу містобудування, архітектури та містобудівного кадастру управління регіонального розвитку та містобудівного кадастру департаменту регіонального розвитку обласної державної адміністрації В.С. Умінська, головний спеціаліст відділу містобудування, архітектури та містобудівного кадастру управління регіонального розвитку та містобудівного кадастру департаменту регіонального розвитку обласної державної адміністрації А.В. Радченко, директор ТОВ ТАМ «Архіград» Р.В. Котюк, архітектор, член Житомирської обласної організації Національної Спілки архітекторів України В.В. Олійник. На засідання були також присутні міський голова О.В. Омельчук, керівник апарату Ю.Г. Русин та головний архітектор громади В.Б. Пятницький.

Після обговорення проектів замовнику (міській раді) були висловлені пропозиції щодо переможців конкурсу та подальших дій щодо підготовки проекту та встановлення скульптурної композиції у визначеному місці. Далі пропонуємо вам стислий зміст пропозицій.

  1. Не присуджувати першого місця, оскільки обидва запропонованих конкурсних проекти не відповідають у повній мірі завданням конкурсу (див. Програму конкурсу п.п. 4.3. та 4.4.).
  2. Друге місце присудити творчій групі з м. Рівне у складі архітектора В.П. Дем’янової, скульпторів В.І. Стасюка та Т.Е. Бурика. Третє місце – С.В. Бабкову з с. Зарічани Житомирського району.
  3. Запропонувати авторам, що отримали ІІ місце, або іншим бажаючим переосмислити ідею створення скульптурної композиції та взяти участь у розробці нового проекту, який би відповідав сучасності, і врахувати висловлені зауваження та пропозиції (див. далі)
  4. Невідповідність завданням полягає у тому, що
    • обидва проекти не відповідають сучасності і більше схожі на скульптури радянської доби. Відповідно до завдань, учасникам конкурсу необхідно було шукати нові креативні форми, які будуть зрозумілі прийдешнім поколінням.
    • в основі запропонованих проектів – образ озброєного борця за незалежність України, а варто було б звернути увагу на Тараса Бульбу-Боровця як високоосвічену та культурну людину, яку влучно охарактеризував С. Лантух, автор Передмови книги Тараса Бульби-Боровця «Армія без держави»:  «Гострий і проникливий ум майбутнього стратега партизанської війни виявив неабияке ясновидство, і він став воїном такої України, де шанувалася б гідність і воля «найменшого брата», де шанувалася б мораль та етика. Він сотні разів дивився смерті в вічі, відбув польський і німецький концентраки, пережив муки й знущання за таку Україну, в якій, мов у дзеркалі, відбивалися б широкий діяпазон української вільної душі, християнські чесноти, вільна воля, любов, щирість, лагідність і доброзичливість».
  5. Варто було б мати на увазі й те, що «Олевська республіка», яка проіснувала лише три місяці, була справжнім демократичним явищем в Україні, досі не баченим.

У зв’язку з цим запропоновано у розробці нового проекту врахувати наступне:

  • змінити образ войовника на образ освіченої і культурної людини;
  • відмовитись від зображення Тараса Боровця зі зброєю у руках;
  • відмовитись від надгробків;
  • відійти від регулярного планування території. Створення зеленої зони повинно бути підпорядковане ідеї скульптурної композиції;
  • перенести та зменшити розміри автостоянок;
  • міській раді здійснити реставраційний ремонт приміщення Будинку культури.
  1. Відповідно до завдання конкурсу (п.4.4.) щодо створення території, яка б стала місцем відпочинку, розробникам нового проекту треба запропонувати схему благоустрою та озеленення. Бажано для цього отримати консультації дендрологів.
  2. Вхідна група повинна відповідати нормативам. Ескізний проект – з визначенням кошторису.
  3. У зв’язку з тим, що всі роботи потребують значних коштів, міській раді необхідно затвердити довгострокову поетапну Програму реалізації задуманого (мінімум 3-4 роки) та залучити додаткові кошти з джерел, не заборонених законодавством.

05.06. 2019 року.

Конкурсний проект творчої групи з м. Рівне у складі архітектора В.П. Дем’янової, скульпторів В.І. Стасюка та Т.Е. Бурика:

Конкурсний проект С.В. Бабкова з с. Зарічани Житомирського району:

Фото засідання:

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту