Депутати не підтримали закріплення земельних ділянок за громадськими пасовищами

На сесію міської ради, яка відбулась 4 липня, було винесено питання про використання окремих земельних ділянок комунальної власності. У ньому йшлося про використання земельних ділянок, площею  63, 0002 га під громадські пасовища. Дані землі знаходяться за межами населених пунктів, на території колишньої Кишинської сільської ради.

Дане питання розглядалось на громадських слуханнях в селі Кишин, де було підтримане місцевими мешканцями. Втім, на сесії депутати не прийняли дане рішення.

Відповідні земельні ділянки – це землі запасу, які були передані Олевській міській раді відповідно до наказу Головного управління Держгеокадастру. За ініціативи Олевської міської ради дані землі планували закріпити за місцевими мешканцями для випасання худоби. У такому разі ці земельні ділянки не можна було б використовувати під інші потреби, в тому числі продавати, передавати в оренду або обробляти агропідприємствами. Жителі села Кишин погодились – землі для випасання худоби дуже потрібні, більше того, на цих землях і так випасається худоба.

Згідно кількості худоби, а їх в селі 281, 63 гектари землі для їх випасання не вистачатиме. Але це всі вільні землі, які знаходяться у розпорядженні міської ради. Міський голова Олег Омельчук запевнив, якщо з’явиться ще земля – вона буде додатково передана під пасовища.

Коли дане питання винесли на розгляд депутатів міської ради виникла справжня дискусія. Найбільше проект рішення обговорював депутат міської ради Володимир Халімончук. За його словами, місцеві жителі не зможуть «поділити» дану землю між чергами. Наразі худобу пасуть у різних кінцях села, в тому числі на землях, що належать до приватної власності громадян, підтвердив депутат. Пізніше у своєму виступі Володимир Халімончук додав: «Хай пасуть так, як пасуть».

Міський голова Олег Омельчук звернувся до депутатів: «Шановні депутати, якщо в нас є можливість передати 63 гектари (в нас немає більше можливості, не 100, не 200), ми передаємо те, що можемо передати. Може хтось розробляє ту землю, користується, а ви не хочете віддати людям – це друге питання. Ми ж не хочемо забрати, ми хочемо закріпити дану землю за людьми».

Присутній на сесії міської ради в.о. старости села Кишин Василь Тимощук підтвердив, що місцеві жителі підтримують дане питання, адже там і так пасуть худобу.

Міський голова Олег Омельчук також висловив занепокоєння, що з обранням іншої Верховної Ради законодавство може змінитися і ці землі держава зможе продати.

В свою чергу депутат Анатолій Повар задав питання щодо обробки землі в селі Кишин агропідприємствами. Міський голова зауважив: «Ці договори підписувались з Олевською РДА. Ми давали дозволи тільки на виготовлення тієї «шахматки» відумерлої спадщини, розумієте? Коли повертаються спадкоємці, ми розриваємо ці договори. Ми не можемо людські паї (те, що ми розпоряджались) віддавати під громадські пасовища». На що Анатолій Повар додав: «Я з вами згоден».

Депутат Зеновій Фіц прокоментував: «Цей проект рішення треба проголосувати. Ми діємо в рамках діючого законодавства і передаємо 63 гектари. Те, де будуть ходити корови з 1, 2, 3 чи 4 черги, за що переживає Володимир Миколайович (ред. депутат міської ради Халімончук В.М.), то на це є староста, нехай вони домовляться».

Після затяжних обговорень та дискусій питання про закріплення 63 гектари землі за громадськими пасовищами винесли на голосування. «Утримався» Володимир Халімончук. Не голосували, хоча й були присутні в залі,  депутати: Микола Кочин, Леонід Хомутовський, Оксана Горпиніч, Віктор Хлань,Ганна Кручко. «За» всього 14 голосів: Олег Омельчук, Віталій шейко, Юрій Шевчук, Анатолій Повар, Олександр Козловець, Олег Ковальчук, Віктор Шапорда, Зеновій Фіц, Станіслав Бідюк, Валетина Торгонська, Руслан Вербельчук, Микола Атанов, Ярослав Іванченко, Павло Демкович. Як наслідок, рішення не прийнято.

Проект рішення № 31 ХLІІ сесії місьокї ради

Поіменне голосування 

 

 

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту