Патронат над дитиною 

Патронат над дитиною є інноваційною послугою підтримки сімей з дітьми, які потрапили у складні життєві обставини, і передбачає тимчасовий догляд, виховання та реабілітацію дитини у сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками складних життєвих обставин.

Сім’я патронатного вихователя – це сім’я, в якій за згоди всіх її членів повнолітня особа, яка пройшла спеціальний курс підготовки, виконує обов’язки патронатного вихователя на професійній основі. Патронатний вихователь – це особа, яка за участю членів сім’ї надає послуги з догляду, виховання та реабілітації дитини у своїй сім’ї.

До сім’ї патронатного вихователя можуть бути одночасно влаштовані тільки діти, які є між собою рідними братами та сестрами, або діти, які виховувалися в одній сім’ї.

Запровадження цієї послуги дозволяє забезпечити реалізацію права дитини, яка з певних причин не може проживати з біологічними батьками, на виховання в сімейному середовищі.

На сьогодні створено всі необхідні нормативно-правові, фінансові та організаційні передумови для запровадження патронату над дитиною. Постановою Кабінету Міністрів України від 16 березня 2017 р. №148 «Деякі питання здійснення патронату над дитиною» затверджено порядок створення та організації діяльності сім’ї патронатного вихователя, порядок оплати послуг патронатного вихователя та виплати соціальної допомоги на утримання дитини в його сім’ї, а також типовий договір про патронат над дитиною. Для забезпечення навчання кандидатів у патронатні  вихователі, формування знань, вмінь і компетентностей, необхідних для надання на професійній основі послуги патронату над дитиною.

Фінансування послуг патронату складається з оплати послуги (праці патронатного вихователя), а також соціальних виплат на дітей, влаштованих під патронат.

Якщо Ви виявили бажання стати патронатним вихователем, звертайтеся до комунальної установи «Центр соціальних служб для сім’ї. дітей та молоді Олевської міської ради» м. Олевськ, вул. Володимирська, 1 тел: 2-16-65

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту