Інформаційно-просвітницька робота для клієнтів пробації з метою попередження туберкульозу

4 березня 2020 року співробітниці Олевського районного сектору філії Державної установи «Центр пробації» у Житомирській області Наталія Мельник, Анжела Козловець, Інна Стожук спільно з лікарем КНП «Олевський центр первинної медичної допомоги» Олевської міської ради Альоною Ковальчук провели інформаційно-просвітницьку роботу для клієнтів пробації з метою попередження туберкульозу.

Зустріч була обумовлена необхідністю роз’яснення сучасних підходів профілактики передачі туберкульозної інфекції та епідеміології туберкульозу. Присутні обговорили питання особливостей поширення епідемії туберкульозу у світі та в Україні; ефективні методи боротьби із хворобою, подолання бар’єрів, що виникають під час боротьби з недугом; а також детально розглянули питання про необхідність обстеження, тестування, мотиваційного консультування й інфекційного контролю за туберкульозом. Під час зустрічі проводилось скринінгове анкетування для виявлення людей, які потребують обстеження на туберкульоз. Усі охочі мали змогу пройти безкоштовне рентгенологічне обстеження легенів, а також отримати інформаційні матеріали про профілактику і своєчасну діагностику туберкульозу.

Туберкульоз – це інфекційне захворювання. Збудником хвороби є бактерія Mycobacterium tuberculosis. У 80-90% випадків мікобактерії туберкульозу вражають органи дихання, однак вогнища ураження можуть перебувати і в інших органах.  Звідти бактерії через кров або лімфу можуть розповсюдитись в інші частини тіла, такі як лімфатичні вузли, кишківник, мозкові оболонки, нирки, печінка, кістки, шкіру або центральну нервову систему. Туберкульоз може бути одночасно як в легенях, так і в інших органах. Позалегеневі форми трапляються значно рідше і можуть дати про себе знати навіть за десятиліття після зараження. Бактерія витримує заморожування до -269 градусів за Цельсієм, зберігає життєздатність у висохлій на одязі мокротинні до 3-4 місяців, живе до року в молочних продуктах зберігається на книгах до півроку. 

Зараз туберкульоз називають лідером за смертністю серед інфекційних захворювань. Щорічно від нього помирає близько 2 млн осіб, понад 200 тис. з яких – діти. При цьому хворіють щороку, за даними ВООЗ, близько 10 млн людей. У Міністерстві охорони здоров’я звітують, що ситуація з туберкульозом в Україні є контрольованою, але серйозною. У відомстві повідомляють, що в Україні туберкульоз виявляють в уже пізній стадії, у цьому випадку шансів на одужання дуже мало. Щороку в країні від туберкульозу помирає 4 тисячі пацієнтів, тобто 11 людей кожного дня.

Важливо пам’ятати, що туберкульоз виліковний. Основа його лікування – антибактеріальна хіміотерапія чотирма препаратами: рифампіцином, ізоніазидом, піразинамідом і етамбутолом. Ці препарати впливають на бацили, запобігають звиканню й не дають паличці мутувати. Лікування триває від 6 до 8 місяців. Для забезпечення ефективності терапії необхідна підтримка лікаря та постійне спостереження. При прийомі курсу важливо дотримуватися всіх розпоряджень фахівців, аби не поширювати хворобу далі й уникнути рецидиву. За даними ВООЗ, завдяки своєчасній діагностиці та грамотному лікуванню туберкульозу з 2000 до 2016 р. було врятовано 53 млн життів. Але якщо не приймати пігулки в один і той же час доби, концентрація препарату в організмі знижується, а бактерія отримує шанс на розвиток множинної лікарської стійкості (резистентності). Такий туберкульоз не чутливий до ізоніазиду та рифампіцину і потребує лікування препаратами так званого другого ряду.

На жаль, повністю захиститися від туберкульозної інфекції не можна, але можливо запобігти розвитку хвороби або постаратися виявити її на ранній стадії. Наші легені не мають нервових закінчень, тому «відчути» туберкульоз неможливо. Але планова щорічна диспансеризація та флюорографія здатні виявити хворобу до початку ускладнень. Найпростіші, але найважливіші способи профілактики захворювання – це здоровий спосіб життя, відсутність хронічного психоемоційного стресу, хороший сон і якісне харчування.

Фахівець Олевського РС філії ДУ «Центр пробації»

у Житомирській області Інна Стожук

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту