Стан річки Уборть після теплої зими

Басейнове управління водних ресурсів річки Прип’ять повідомляє, що у межах компетенції БУВР Прип’яті здійснює моніторинг масивів поверхневих вод річки Уборть у транскордонному створі з республікою Білорусь, с. Рудня-Хочинська Олевського району за хімічними і фізико-хімічними показниками, передбаченими відповідно до Регламентів роботи груп, що діють у рамках реалізації міжнародних угод.

Основні фактори, які вплинули на якісний стан поверхневих вод у І кварталі 2020 року – це високий температурний режим протягом усієї зими, відсутність льодоставу на водних об’єктах та снігового покриву, а також відсутність формування паводкових процесів, зниження водності річок, тривале накопичення донних відкладень, як наслідок і надалі продовжує спостерігатися забруднення річки органічними речовинами, про що свідчать показники ХСК (хімічне споживання кисню) – 34,87 мгО/дм3 (ГДК-15) та БСК5 -3,20 мгО/дм3 (ГДК – 3,0) та марганцю – 0,149 мг/дм3 (ГДК 0,01).

Для річки Уборть характерний високий вміст заліза, який при гранично допустимій концентрації 0,1 мг/дм3 становить 1,53 мг/дм3. Це обумовлено впливом болотних вод водозбірного басейну, який містить багато органо-мінеральних сполук заліза та характерна висока кольоровість води, яка у першому кварталі  становила 73 градуси, для порівняння, в інших річках області вона складає 35-45 градусів.

Порівняно з аналогічним періодом минулого року гідрохімічні показники суттєвих змін не зазнали, фіксується зниження вмісту марганцю, нітрогену нітратного та фосфатів.

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту