Пільги на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива і скрапленого газу для сімей загиблих (померлих) учасників АТО/ООС

Членам сімей загиблих (померли) учасників АТО/ООС надається:

– 50-процентна знижка плати за користування житлом (квартирна плата) в межах норм, передбачених чинним законодавством (21 кв. метр загальної площі житла на кожну особу, яка постійно проживає у житловому приміщенні (будинку) і має право на знижку плати, та додатково 10,5 кв. метра на сім’ю);

– 50-процентна знижка плати за користування комунальними послугами (газом, електроенергією та іншими послугами) та скрапленим балонним газом для побутових потреб в межах середніх норм споживання.

Площа житла, на яку надається знижка, при розрахунках плати за опалення становить 21 кв. метр опалювальної площі на кожну особу, яка постійно проживає у житловому приміщенні (будинку) і має право на знижку плати, та додатково 10,5 кв. метра на сім’ю.

Для сімей, що складаються лише з непрацездатних осіб, надається 50-процентна знижка за користування газом для опалювання житла на подвійний розмір нормативної опалювальної площі (42 кв. метри на кожну особу, яка має право на знижку плати, та 21 кв. метр на сім’ю);

– 50-процентна знижка вартості палива, в тому числі рідкого, в межах норм, встановлених для продажу населенню, для осіб, які проживають у будинках, що не мають центрального опалення;

“Посвідчення члена сім’ї загиблого» є документом, що підтверджує встановлення статусу члену сім’ї загиблого (померлого) учасника АТО/ООС та на основі котрого надаються відповідні пільги і компенсації.

Порядок надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива і скрапленого газу у грошовій формі (далі – Порядок) затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 17.04.2019 № 373 «Деякі питання надання житлових субсидій та пільг на оплату  житлово-комунальних  послуг, придбання  твердого   палива   і скрапленого газу у грошовій формі».

Надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг

Відповідно до Порядку структурні підрозділи з питань соціального захисту населення районних держадміністрацій, виконавчих органів міських рад на підставі даних Єдиного державного автоматизованого реєстру осіб, які мають право на пільги та інформації, отриманої від управителів, виконавців комунальних послуг, ОСББ (ЖБК), щомісяця розраховуватимуть суму пільги виходячи з розміру знижки, на яку пільговик має право, кількості «членів сім’ї пільговика» та з урахуванням встановлених цін/тарифів (внесків) і державних  соціальних  нормативів у сфері житлово-комунального обслуговування.

Даним Порядком передбачено дві форми надання пільг: грошова безготівкова форма та грошова готівкова форма.

Надання пільг у грошовій безготівковій формі.

Виплата  розрахованої  суми  пільг  здійснюватиметься шляхом перерахування коштів на рахунок в АТ «Ощадбанк». Після отримання коштів АТ «Ощадбанк» перераховує отримані кошти управителям, об’єднанням та виконавцям комунальних послуг.

Перерахування коштів за послуги (витрати) здійснюється у такій послідовності:   постачання   теплової    енергії,   постачання   та    розподіл природного газу або постачання та розподіл електричної енергії за наявності відповідного виду індивідуального опалення, постачання гарячої води, централізоване водопостачання, централізоване водовідведення, постачання та розподіл електричної енергії, постачання та розподіл природного газу, поводження  з побутовими  відходами, послуги  з управління багатоквартирним будинком, внески за встановлення, обслуговування та заміну вузлів комерційного обліку.

Пільговик може визначити іншу послідовність перерахування коштів за послуги шляхом подання відповідної заяви до управління праці та соціального захисту населення.

Після здійснення перерахування коштів управителям, об’єднанням, виконавцям комунальних послуг АТ «Ощадбанк» інформує пільговика шляхом надсилання йому смс-повідомлення про стан розрахунків за послуги.

За підсумками  опалювального   сезону,  у  разі  економії,  суми невикористаних коштів перераховуються на поточні рахунки пільговиків в АТ «Ощадбанк». У разі відсутності відкритого поточного рахунка в АТ «Ощадбанк» банком відкривається поточний рахунок пільговику.

Надання пільг у грошовій готівковій формі.

За заявою пільговика виплата пільги може здійснюватися у грошовій готівковій формі з місяця, що настає за місяцем подання такої заяви до управління праці та соціального захисту населення, у якій зазначаються реквізити поточного рахунка, відкритого пільговиком в АТ «Ощадбанк».

Обов’язковою умовою призначення пільг у грошовій готівковій формі є відсутність простроченої понад три місяці з оплати житлово-комунальних послуг більше ніж 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (340,00 грн).

Пільговики, яким надається пільга у грошовій формі, зобов’язані сплачувати щомісяця вартість фактично спожитої послуги з урахуванням

суми  пільги, перерахованої управителям, об’єднанням, виконавцям комунальних послуг або виплаченої таким пільговикам готівкою.

Надання пільг на тверде паливо (скраплений газ)

Пільги на придбання твердого палива і скрапленого газу надаються один раз на рік у грошовій готівковій формі.

Для призначення пільги на придбання твердого палива і скрапленого газу пільговики звертаються до структурних підрозділів з питань соціального захисту населення, а у сільській місцевості – до уповноважених осіб, визначених виконавчими комітетами селищних і сільських рад, за зареєстрованим місцем проживання з відповідною заявою, до якої додається довідка про наявність у житловому приміщенні пічного опалення та/або кухонного вогнища на твердому паливі.

Граничні показники вартості твердого та рідкого пічного побутового палива та скрапленого газу у розрізі областей визначаються щороку у порядку визначеного постановою Кабінету Міністрів України (у 2020 році розмір грошової компенсації для членів сімей загиблих (померлих) ветеранів війни становить на тверде паливо 1373 грн 37 коп. та

скраплений газ 137 грн 34 коп.).

У разі зміни умов проживання пільговика (підключення житла до системи газо-, тепло-, електропостачання для його опалення) отримані ним кошти готівкою на придбання твердого палива і скрапленого газу або тверде паливо, скраплений газ не повертаються. Пільги з оплати послуг газо-, тепло-, електропостачання для опалення житла надаються пільговику з наступного бюджетного періоду.

 

У разі зміни протягом бюджетного періоду будь-якого іншого виду опалення житла особи на пічне опалення пільги на придбання твердого палива і скрапленого газу надаються виходячи з кількості місяців, що залишилися до кінця бюджетного періоду, та середньомісячної вартості або кількості твердого палива і скрапленого газу, визначеної шляхом ділення річної вартості або кількості твердого палива і скрапленого газу на 12 місяців.

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту