30 липня – Всесвітній день протидії торгівлі людьми!

Україна є країною походження, транзиту та призначення у торгівлі  чоловіками, жінками та дітьми. Також зростає проблема внутрішньої торгівлі людьми.

Термін «торгівля людьми» передбачає різні види та форми експлуатації людини, які наводяться як міжнародними нормативно-правовими документами, так і законодавством України. Торгівля людьми – злочин, за вчинення якого в Україні передбачено кримінальну відповідальність на строк до 15 років позбавлення волі.

Метою торгівлі людьми може бути:

  • Примусове жебрацтво, трудова експлуатація, сексуальна експлуатація, використання у проституції та порнобізнесі, примусове вилучення органів, продаж дитини, сурогатне материнство.

Основними уразливими категоріями осіб, які відносяться до групи ризику потрапити до торгівців людьми є:

  • бідні, малозабезпечені особи, незаміжні жінки, самотні матері, розлучені особи, молодь, діти вулиці, діти-сироти, вихідці з неблагополучних сімей, особи з проблемами психічного здоров’я, сільське населення.

Відповідно до Закону України «Про протидію торгівлі людьми» особа, яка вважає себе постраждалою від торгівлі людьми, має право звернутися до місцевої адміністрації із заявою про встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми, та до органів Національної поліції щодо захисту прав і свобод.

 На сьогоднішній день основними країнами призначення громадян України є Російська Федерація, Україна, Республіка Туреччини, Республіка Польща, ОАЕ тощо.

ЗВЕРНУТИСЬ ПО ДОПОМОГУ ЗА КОРДОНОМ:

Якщо Ви потрапили у скрутну ситуацію за кордоном, можете звернутися до:

  • Посольств \ консульських установ України за кордоном;
  • Місцевих правоохоронних органів;
  • Державних, міжнародних та громадських організацій, що надають допомогу мігрантам, які опинилися у скрутному становищі, і зокрема постраждалим від торгівлі людьми;
  • Організацій української діаспори;
  • Інших організацій та установ ( наприклад, релігійних).

В УКРАЇНІ

 В Україні  надається державна підтримка особам, які постраждали від торгівлі людьми, зокрема соціальна, медична, правова, освітня та матеріальна. Із заявою про необхідність такої допомоги слід звертатись до найближчої державної адміністрації за місцем проживання. Крім того особи, постраждалі від торгівлі людьми, можуть отримати допомогу через мережу громадських організацій,  які працюють по всій Україні.

Національна гаряча лінія надає консультації з питань попередження торгівлі людьми, включаючи допомогу жертвам, інформацію з безпечного працевлаштування за кордоном, перевірку фірм-посередників тощо.

  • Номери гарячої лінії: 8 800 500 225 або 8 800 505 501( зі стаціонарного телефона), 527 з мобільного Білайн, Київстар, Лайф, або МТС. Всі дзвінки на ці номери у межах України  безкоштовні.
  • Загальноєвропейський номер з мобільних телефонів безкоштовної національної гарячої лінії з попередження торгівлі людьми «Ла Страда – Україна» тел..116123
  • Якщо Ви постраждали від торгівлі людьми за кордоном або в межах України, зателефонуйте за телефоном Департаменту боротьби зі злочинами, що пов’язані з торгівлею людьми Національної поліції України: (044) 374 37 85.
  • 2-17-70 номер гарячої лінії  управління праці та соціального захисту населення Олевської райдержадміністрації.

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту