Призначення житлових субсидій з жовтня 2020 року

У зв’язку з тим, що субсидії, які були призначені з травня 2020 року будуть перераховані з жовтня 2020 року по квітень 2021 року на опалювальний період в автоматичному режимі, в тому числі домогосподарствам, яким субсидія призначалась за рішенням комісії, як виняток, для уникнення надміру нарахованих субсидій громадянам необхідно повідомити про всі зміни.

Чинним законодавством передбачено, що громадянин, якому призначено житлову субсидію, зобов’язаний протягом 30 календарних днів повідомити про зміну соціального статусу як членів домогосподарств, так і членів їх сімей, зміну у складі зареєстрованих осіб в житловому приміщенні, сімейного стану та інші зміни, які впливають на право або розмір субсидії. Також необхідно повідомляти про наявність транспортного засобу, що підлягає державній реєстрації і з дати випуску якого минуло менше п’яти років (крім мопеда та причепа), у разі придбання або набуття права власності в інший спосіб житлового приміщення, транспортного засобу, земельної ділянки, якщо придбання відбулося протягом 12 місяців перед місяцем зверненням за призначенням субсидії на суму, що перевищує 50 тисяч гривень.

Місяцем звернення за призначенням субсидії вважається не тільки місяць, коли подається заява, але і місяць, коли проводиться перепризначення субсидії на новий термін в автоматичному режимі, щороку це травень місяць.

Міністерство фінансів України щомісяця направляє Міністерству соціальної політики України для відпрацювання інформацію(верифікація державних виплат) про різні придбання одержувачами соціальних допомог, які перевищують 50 тисяч гривень. У разі неповідомлення заявником протягом 30 календарних днів про зміни і якщо даний факт виявлено в ході перевірки (верифікації), надання житлової субсидії припиняється з місяця, що настає за місяцем, в якому їх виявлено.

З початком опалювального періоду 2020/2021 років для одержувачів субсидії право повторно не визначається, лише змінюється період за який враховуються доходи. Для призначення житлової субсидії з жовтня 2020 року будуть враховуватися доходи за перше півріччя 2020 року. Одноразова грошова допомога в розмірі 1000 гривень, яка виплачувалася в період карантину, до сукупного доходу не враховується.

Прийнята Урядом постанова від 25 березня 2020 р. № 247 «Про особливості надання житлових субсидій» передбачає, зокрема, для отримання субсидії громадянам, які втратили роботу в період карантину, потрібно зареєструватися в службі зайнятості як безробітні. Субсидії надаватимуться на підставі відповідних заяв та інформації центру зайнятості щодо їх перебування на обліку. При цьому для розрахунку житлової субсидії враховується розмір призначеної допомоги по безробіттю без урахування отриманої заробітної плати.

На період обмежувальних заходів розрахунок житлових субсидій проводиться з урахуванням збільшених на 50 відсотків соціальних нормативів у зв’язку з вимушеним перебуванням вдома та збільшенням споживання електроенергії, природного газу, холодної, гарячої води тощо. Розмір житлової субсидії на одне домогосподарство в середньому збільшився на 200 гривень.

Крім того, за ініціативи Міністерства соціальної політики України базовий відсоток плати за житлово-комунальні послуги вирішено не збільшувати з 1 травня 2020 року, як було раніше визначено законодавством, та відтермінувати на період карантину. З травня 2020 року залишився базовий відсоток плати за житлово-комунальні послуги – 15 %, саме так наразі і нараховується субсидія.

За законодавством України право на отримання житлової субсидії мають домогосподарства, чиї витрати на оплату житлово – комунальних послуг перевищують розмір обов’язкового відсотка платежу. Сума платежу для кожного домогосподарства визначається індивідуально і залежить від сукупного доходу сім’ї. У зв’язку з тим, що в неопалювальний період розмір платежів значно менше, у багатьох домогосподарств на літній період призначена субсидія в розмірі «0», але з початком опалювального сезону, а саме з 16 жовтня 2020 року по 15 квітня 2021 року включно буде проведено розрахунок субсидії з урахуванням опалення житлових приміщень.

При первинному зверненні за призначенням субсидії чинним законодавством передбачено можливість звернення протягом двох місяців з початку неопалювального(опалювального) сезону та субсидія призначається з початку такого сезону.

Основною вимогою для призначення житлової субсидії залишилося погашення своєї частини платежу за житлово-комунальні послуги. Якщо у громадянина є прострочена заборгованість по оплаті строком більше трьох місяців, то з травня 2020 року субсидія не призначається і термін її дії на наступний період не продовжується. Можлива лише заборгованість, яка не перевищує 340 грн. за всі житлово – комунальні послуги. У разі наявності такої заборгованості законодавством передбачена можливість погасити борги або укласти договір реструктуризації і отримати субсидію з початку сезону. У разі укладання договору реструктуризації заборгованості житлову субсидію буде призначено в безготівковій формі шляхом перерахування коштів до АТ «Ощадбанк» з подальшим перерахуванням житлово – комунальним підприємствам.

Після закінчення карантину не потрібно особисто звертатись до управління праці та соціального захисту населення, так як призначення субсидій всім домогосподарствам, у яких немає змін, проводиться в автоматичному режимі.

Заява та декларація при первинному зверненні може бути надіслана поштою або в електронній формі через офіційний веб – сайт Мінсоцполітики з накладанням кваліфікованого електронного підпису.

За детальною інформацією звертатись за телефоном  «Гарячої лінії» 2-17-70

 

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту