Поновлено допомогу на дітей ФОПів

25 листопада 2020 Урядом прийнято рішення відновити виплату допомоги на дітей фізичним особам ‒ підприємцям, які обрали спрощену систему оподаткування і належать до першої та другої групи платників єдиного податку, на період з 1 листопада по 31 грудня 2020 року.

Постанова Кабінету Міністрів розроблена Міністерством соціальної політики з урахуванням запровадження в Україні „карантину вихідного дня” та у зв’язку з необхідністю державної підтримки фізичних осіб ‒ підприємців, в сім’ях яких виховуються діти, та передбачає:

  • продовжити виплату допомоги на дітей особам, які її отримували у травні – серпні 2020 року, без подання нової заяви та необхідних документів;
  • призначити та виплатити допомогу на дітей особам, які звернуться за її призначенням із заявою та необхідними документами до 15 грудня 2020 року.

Постанова Кабінету Міністрів від 25.11.2020 №1171 «Деякі питання виплати соціальної допомоги на дітей фізичним особам — підприємцям» набирає чинності з дня її опублікування та застосовується з 1 листопада 2020 року.

Отже, допомога на дітей призначається і виплачується фізичним особам – підприємцям, які обрали спрощену систему оподаткування і належать до першої та другої групи платників єдиного податку, які:

  • сплатили єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за усі місяці 2019 року або протягом усіх місяців 2019 року після державної реєстрації фізичної особи – підприємця;
  • або зареєструвалися як фізичні особи – підприємці у січні – березні 2020 р.;
  • або отримують пенсію за віком, або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого статтею 26 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу та звільнені від сплати за себе єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Допомога на дітей призначається і виплачується також фізичним особам – підприємцям, які до березня 2020 р. (включно) перейшли на спрощену систему оподаткування та обрали першу або другу групу платників єдиного податку.

Тобто тим фізичним особам – підприємцям, які отримували таку допомогу у травні – серпні 2020 року, виплату буде поновлено в межах норм чинного законодавства.

Всі інші мають право подати або надіслати до органу соціального захисту населення заяву та документи у паперовій або електронній формі з накладенням кваліфікованого електронного підпису через інформаційні системи Мінсоцполітики або інтегровані з ними інформаційні системи органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування.

У разі утворення об’єднаної територіальної громади заява з необхідними документами для призначення допомоги на дітей приймається уповноваженими особами, що визначені виконавчими органами сільської, селищної, міської ради об’єднаної територіальної громади, та передається відповідним органам соціального захисту населення.

У сільській місцевості прийняття заяв з необхідними документами для призначення допомоги на дітей і передачу їх відповідним органам соціального захисту населення здійснюють особи, уповноважені виконавчими комітетами сільських і селищних рад.

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту