На оргкомітеті обговорили питання щодо підготовки проведення Всеукраїнського фестивалю Олевська Республіка

11 лютого заступник міського голови Юрій Данюк провів організаційну нараду з питання підготовки проведення Всеукраїнського фестивалю Олевська Республіка та відзначення 80-ї річниці від дня утворення Тарасом Бульбою-Боровцем «Олевської республіки».

До складу організаційного комітету входять: заступники міського голови Юрій Данюк та Сергій Гончар, керуючий справами виконавчого комітету Володимир Дворецький; депутати міської ради: Наталія Яценко, Марина Шибцька, Світлана Гергало, Марина Павленко, Світлана Рудой та Анна Вжесінська; начальник відділу бухгалтерського обліку і звітності Віра Дорош, начальник відділу культури та туризму Ірина Кльоц, начальник відділу освіти, молоді та спорту Валерій Левченко, головний спеціаліст відділу культури та туризму Юрій Халімончук, заступник директора Олевської гімназії Анатолій Шинкар, професор, доктор історичних наук Сергій Стельникович, радник голови Житомирської облради Олександр Ніколайчук, вчитель Олевського професійного ліцею Олександр Павленко, редактор газети «Зорі над Убортю» Василь Чепік, спеціаліст міської ради Юрій Ковалінський, вчитель історії Олевської гімназії Іван Корнійчук, вчитель Олевської ЗОШ №3 Володимир Бочковський, вчитель Кишинської ЗОШ Сергій Кравченко та адміністратор групи у мережі Фейсбук про Олевщину OLEVSK TOWN Оксана Колодяжна.

Всеукраїнський фестиваль «Олевська республіка» спрямований на вшанування героїв боротьби Українського народу за незалежність і територіальну цілісність України. Цього року це вже буде 5 річниця проведення фестивалю.

Під час засідання члени організаційного комітету першочергово обговорили фінансове забезпечення фестивалю. Віра Дорош зазначила, що на виконавчому комітеті на всі культурно-масові заходи та відзначення пам’ятних дат у відповідності до програми на 2021 рік, було виділено 500 000 грн. Тому вона запропонувала, щоб відділ культури розробив кошторисний план по кожному святу чи то по відзначенню пам’ятної дати, для того щоб розуміти скільки із суми, яка виділяється на заходи на рік, можна взяти на організацію фестивалю.

Також Юрій Данюк додав, що розроблено проєкт рішення, який будуть розглядати депутати на наступній сесії Олевської міської ради, щодо звернення до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, Міністерства молоді та спорту України, Житомирської обласної ради з проханням внести зміни до Постанови Верховної ради України «Про відзначення пам’ятних дат та ювілеїв у 2021 році» та включити дату 80-ту річницю утворення Тарасом Бульбою-Боровцем  «Олевської республіки» на загальнодержавний рівень, а також з проханням у виділенні фінансування на даний захід у сумі 500 000 грн.

Обговорили присутні також створення музейної кімнати на території Олевського професійного ліцею, де колись був штаб Поліської Січі на чолі з Тарасом Бульбою-Боровцем. За словами Юрія Данюка меценатом створення даної кімнаті погодився стати голова Житомирської обласної ради Володимир Федоренко.

Варто зазначити, що цього року змінюється і локація фестивалю  – це буде набережна зона річки Уборть за Будинком культури.

Також на оргкомітеті обговорили про проведення третього Всеукраїнського патріотичного фестивалю учнівської молоді «Стежками Тараса Боровця. Попередньо, було вирішено фестиваль учнівської молоді проводити в Олевську, на урочищі Набережна.

Обговорили присутні і встановлення пам’ятника або погруддя Тарасу Бульбі-Боровцю в майбутньому. Місцевий краєзнавець, скульптор і викладачу історії  в Олевському професійному ліцеї Олександр Павленко, виготовив та приніс на засідання вже макет погруддя Тарасу Боровцю. На даний момент замовлені матеріали  для виготовлення маленьких копій майбутнього пам’ятника (погруддя) Бульби-Боровцю, які під час проведення Всеукраїнського фестивалю «Олевська Республіка» будуть презентуватися гостям та продаватися за символічну плату.

Вже після засідання 4 сесії Олевської міської ради, організаційним комітет знову збереться, бо попереду дуже багато підготовчої роботи. Саме дійство планується на початок вересня 2021 р.

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту