З 1 квітня розпочався весняний призов на строкову службу в Збройних Силах України

Весняна пора – привід вкотре поговорити про строкову службу у Збройних Силах України. З 01 квітня 2021 року розпочався весняний призов громадян України 1994-2003 року народження на строкову військову службу до Збройних сил України та інших військових формувань. Цього року призовників з територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (колишні військкомати) відправлятимуться відразу до своїх військових частин, де й проходитимуть базову підготовку (яка раніше проводилась навчальними центрами). У військових частинах складають присягу, вивчатимуть особливості служби, спілкуватимуться з командиром й визначатимуться із фахом. А тільки після цього направлятимуть до навчальних центрів для навчання конкретній військовій спеціальності.

Одне з головних питань, яке хвилює строковиків та їх батьків вже не одну призовну кампанію – чи відправлятимуть новобранців служити в зону ведення бойових дій? Згідно з рішенням Ради національної безпеки і оборони України, введеного в дію Указом Президента України від 24 вересня 2014 року № 744/2014, військовослужбовців строкової служби до виконання завдань в зоні бойових дій залучати ЗАБОРОНЕНО.

  1. Які терміни проведення призову на строкову службу в 2021 році?

Терміни проведення призовної кампанії на строкову військову службу визначаються щорічно Указом Президента України. Визначені на 2021 рік такі строки проведення чергових призовів громадян України на строкову військову службу: весняний з 1 квітня по 30 червня; осінній з 1 жовтня по 31 грудня.

  1. Кого призвуть до армії 2021 році і на який термін?

Призову підлягатимуть громадяни віком 18-27 років, які не мають підстав для відстрочки або звільнення від армії. Хлопці без вищої освіти служитимуть 18 місяців, а ті, хто має ступінь спеціаліста або магістра, – 12 місяців.

  1. Що робити, якщо принесли повістку?

Згідно з законом, призовники, які отримали повістку зобов’язані прибути до призовної дільниці в термін, вказаний у ній. Треба пам’ятати, що неотримання повістки з будь-яких причин не є підставою для ігнорування призову. У разі якщо за будь-яких обставин повістка не надійшла, громадяни призовного віку зобов’язані з’явитися до призовної дільниці в десятиденний строк з дня початку відповідного чергового призову, визначеного Указом Президента України. Не з’явитися можна лише через поважні причини. До них зараховують: стихійне лихо, хворобу призовника, смерть близького родича (батьків, дружини, дитини, рідних брата, сестри, дідуся, бабусі) або близького родича дружини. Інші причини не вважаються вагомими і можуть бути розцінені, як ухилення від армії.

  1. Хто має право на відстрочку або звільнення від служби в армії?

Треба зауважити, що всі, хто має законні підстави для відстрочки, можуть отримати її без проблем. Головне – прийти до РТЦК та СП та надати пакет документів, які підтверджують це право. Є декілька видів відстрочки: за сімейними обставинами, за станом здоров’я, для здобуття освіти, пов’язана із продовження професійної діяльності.

Водночас повне звільнення від служби в армії можуть отримати громадяни, які визнані непридатними за станом здоров’я, ті які досягли 27-річного віку (на день відправлення на строкову службу), які до набуття громадянства України пройшли службу в інших державах, виконали обов’язки служби у військовому резерві впродовж строків 1 і 2 контрактів, яким після закінчення вищих навчальних закладів присвоєно військові (спеціальні) звання офіцерського (начальницького) складу, засуджені за вчинення злочину до позбавлення волі, обмеження волі, зокрема, зі звільненням від відбування покарання та призовники, чиї близькі родичі загинули, померли або стали інвалідами під час проходження військової служби чи зборів військовозобов’язаних.

  1. Яка відповідальність за ухилення від призову в армію?

В Україні за порушення законодавства про військову службу передбачена адміністративна і кримінальна відповідальність. В якості адмінпокарання за неявку у військкомат застосовуються штраф передбачений ст. 210 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Кримінальна відповідальність настає за статтею 335 КК України і передбачає обмеження волі на строк до 3-х років.

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту